Politică externă

Se isca vrajba in coalitia din Irak?

26.07.2004, 00:00 15

Sunt patru tarile care in ultima saptamana au fost amenintate de catre o grupare aparent minora, dar care sustine ca este filiala a Al Qaida, ca le vor fi omorati ostaticii daca nu isi retrag trupele din Irak.
La inceputul saptamanii au fost in vizor Polonia si Bulgaria. La finele saptamanii, Australia si Italia.
Gruparea Al-Qaida le-a dat ca exemplu pe cele doua tari care si-au retras trupele din Irak sub amenintarea cu atacuri teroriste sau cu decapitarea ostaticilor. Este vorba despre Spania (care dupa 11 Martie i-a adus pe soldatii sai la vatra) si Filipine (care a avut un ostatic crutat de teroristi dupa anuntul ca isi cheama trupele acasa).
Australia, prin ministrul de externe, Alexander Downer, a anuntat ca, indiferent de strategiile si amenintarile la care vor recurge celulele Al Qaida, isi va mentine trupele in aceasta tara.
Seful diplomatiei australiene a mai spus acuzat insa Spania si Filipinele ca au incurajat grupul terorist, care-si spune Al Tawhid.  Aceasta grupare  amenintat, de fapt, mai multe state europene cu atacuri din partea Al-Qaida. Ca urmare, s-au luat masuri de securitate speciale. Si in Romania, SRI a anuntat ca nu este cazul ca populatia sa se impacienteze, pentru ca masurile de securitate sunt bine puse la punct.
adelina.radulescu@zf.ro