Politică externă

Silvio Berlusconi polemizeaza cu stanga in Parlamentul European

13.10.2004, 00:00 16

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a intrat in disputa politicienii de stanga. De data aceasta nu cu stangistii italieni (cu care se afla in raporturi ostile), ci cu parlamentarii europeni. Motivul este respingerea prin vot a comisarului european pentru justitie propus de Berlusconi, Rocco Buttiglione.
Berlusconi i-a acuzat pe parlamentarii de stanga ca au desfasurat "o propaganda cruda" impotriva lui Buttiglione, in timp ce opozitia italiana a salutat avizul nefavorabil al Comisiei pentru Libertati Civile a Parlamentului European. Respingerea de catre aceasta comisie a lui Buttiglione nu pune in pericol mandatul acestuia de comisar european, pentru ca este vorba doar de un aviz.
Buttiglione este un politician crestin-democrat, cu vederi conservatoare, apropiat de Vatican, un profesor de filosofie cunoscut in Italia. El a starnit furia parlamentarilor de stanga cu o declaratie mai veche a sa, potrivit careia considera homosexualitatea un pacat, dar pe care si-a mentinut-o si in timpul audierilor din Parlamentul European.
Silvio Berlusconi a calificat decizia comsiei drept un "inceput negativ" al noii sesiuni a Legislativului european. Decizia "reflecta natura propagandistica a argumentelor personale, care sunt considerate mult mai importante de factiunea de stanga a grupului italian" din Parlamentul European, a adaugat el.
"Aceasta este cea mai recenta confirmare a lipsei de credibilitate a Italiei in cadrul institutiilor europene, atitudine determinata de alegerile facute de Berlusconi", a declarat fostul ministru al Industriei Pierluigi Bersani, membru al opozitiei de stinga.
Sergio Lo Giudice, presedintele grupului Arcigay pentru apararea drepturilor homosexualilor, a precizat ca avizul comitetului arata hotarirea Uniunii Europene de a apara drepturile omului.
Parlamentarul german conservator Eva Klampt a declarat ca votul impotriva lui Buttiglione a fost "discriminatoriu".
"El a explicat in mod clar ca nu trebuie sa existe discriminare impotriva nimanui, nici din considerente de rasa, religie" sau orientare sexuala, a adaugat ea. adelina.radulescu@zf.ro