Politică externă

Socialistii bulgari incearca din nou formarea guvernului

08.08.2005, 19:42 14

Partidul Socialist Bulgar (PSB) a refuzat, la sfarsitul saptamanii trecute, invitatia formatiunii politice a premierului Simeon de Saxa-Coburg-Gotha (MNS II) de a participa, alaturi de Miscarea pentru Drepturi si Libertati, reprezentanta etnicilor turci, la formarea unui guvern de coalitie.

Socialistii au declarat ca nu sunt satisfacuti de raspunsurile primite la cele 12 intrebari adresate la inceputul saptamanii trecute conducatorilor MNS II si ca vor initia o noua runda de negocieri pentru formarea unei coalitii guvernamentale.

Serghei Stanisev, liderul socialistilor bulgari, a precizat ca partidul sau va demara negocieri cu MDL, Uniunea Populara Bulgara si cu partidul de centru al premierului Simeon al II-lea. Aceasta ar reprezenta a doua tentativa a socialistilor de a forma un cabinet. Precedentul cabinet propus de socialisti, alaturi de MDL, nu a reusit sa obtina votul de investitura din partea parlamentului.

Acest refuz pune sub semnul intrebarii capacitatea MNS II de a forma un guvern capabil sa obtina votul de investitura din partea parlamentului bulgar. Liderii MNS II anuntasera vineri ca vor renunta la mandatul pentru formarea cabinetului, daca nu se vor bucura de sprijinul socialistilor, castigatorii alegerilor legislative din 25 iunie. "Socialistii au stiut de la inceput ca nu vor participa la formarea guvernului alaturi de partidul regelui", a acuzat Nikolay Vassilev, ministru al transportului in cabinetul lui Simeon al II-lea. Se asteapta ca MNS II sa ia o decizie finala in privinta renuntarii la mandatul de formare a guvernului la inceputul acestei saptamani.

Partidele ce centru-dreapta reprezentate in parlamentul bulgar vor incepe de asemenea o runda de negocieri pentru constituirea "unei uniuni parlamentare capabile sa obtina un mandat de formare a guvernului", a declarat Nadejda Mihailova, liderul Uniunii Fortelor Democrate. Aceasta i-a cerut presedintelui Parvanov sa nu acorde un nou mandat de formare a cabinetului socialistilor.

Conform constitutiei bulgare, presedintele Gheorghi Parvanov este cel care alege partidul caruia sa-i incredinteze mandatul de formare a guvernului.