Politică externă

Socialistii europeni condamna antimaghiarismul slovac

31.08.2006, 20:07 22

Discutiile referitoare la valul de actiuni antimaghiare ce au loc in Slovacia au ajuns si in Parlamentul European de la Strasbourg.
Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES, a doua forta din Parlamentul European), Poul Nyrup Rasmussen, a declarat ieri ca il sprijina pe premierul maghiar Ferenc Gyurcsany in atitudinea acestuia de a condamna valul de antimaghiarism ce conduce la actiuni violente in Slovacia si i-a cerut premierului slovac Robert Fico sa se comporte in consecinta cu indatorirea sa de a reprezenta toti cetatenii tarii.
Liderul socialistilor europeni apreciaza, la fel ca guvernul de la Budapesta, ca exista, indubitabil, o legatura intre intensificarea extremisului xenofob in Slovacia si cooptarea la guvernare a Partidului National Slovac, condus de Jan Slota.
Rasmussen si-a declarat suportul fata de prim-ministrul ungar Gyurcsany si i-a cerut lui Fico sa vegheze ca niciun incident antimaghiar sa nu se mai petreaca in Slovacia.
Cu o zi inainte de interventia sefului socialistilor europeni, peste o suta de intelectuali maghiari dadusera publicitatii o scrisoare deschisa in care-si exprimau regretul si ingrijorarea fata de cresterea numarului conflictelor interetnice dintre slovaci si maghiari, cerand in acest timp guvernelor celor doua tari sa faca tot posibilul pentru prevenirea oricaror violente.
Intelectualii, printre care se afla Szilveszter Vizi, presedintele Academiei Ungare de Stiinte, si Jeno Kaltenbach, reprezentantul parlamentar pentru drepturile minoritatilor, precizau in declaratie: "Divergentele nu pot fi rezolvate decat printr-un efort comun si printr-o vointa puternica, ambele state bazandu-se pe majoritatea opiniei publice, care isi doreste pacea". Semnatarii scrisorii s-au declarat incantati de aflarea existentei unei astfel de initiative venite din partea unui grup de intelectuali slovaci.
Pana in acest moment, prim-ministrul slovac s-a ferit de la orice comentariu privind aceasta problema, lucru incriminat de Gyurcsany intr-o convorbire telefonica pe care a purtat-o cu Fico. "Politica tacerii trebuie sa inceteze. Nu este suficient sa se delimiteze de evenimente; premierul Fico trebuie sa condamne ferm tot ceea ce s-a intamplat in ultimele luni", a spus Gyurcsany.
Scandalul diplomatic dintre cele doua tari s-a intetit la finele saptamanii trecute, atunci cand o fetita maghiara a fost batuta si jefuita intr-un oras slovac. Atacatorii au obligat-o sa isi scoata bluza si au scris pe aceasta "Unguri, mergeti inapoi, pe cealalta parte a Dunarii". De cealalta parte, un purtator de cuvant al politiei slovace a declarat ca incidentul este anchetat ca jaf, adaugand ca este posibil ca acest caz sa aiba si elemente "nationaliste", lucru care nu este insa evident. Ca urmare a acestui fapt, autoritatile ungare l-au convocat pe ambasadorul slovac la Budapesta si i-au inmanat solicitarile lor scrise pentru rezolvarea incidentului.
Atacul a avut loc intr-un moment oricum tensionat intre cele doua tari, dupa ce la conducerea Slovaciei, in urma alegerilor din iunie anul acesta, a ajuns partidul Smer, condus de Robert Fico, secondat de Partidul National Slovac, al carui lider este Jan Slota. Imediat dupa alegeri, au avut loc mai multe incidente, printre care si incendierea unui steag maghiar, actiune surprinsa si intr-o inregistrare video difuzata pe internet. Mai mult, in timpul campaniei electorale Slota a recurs la un discurs nationalist si xenofob in care condamna etnicii maghiari si rromi. Trebuie spus ca in Slovacia traiesc 500.000 de etnici maghiari, care reprezinta aproape 10% din populatia intreaga a tarii.