Politică externă

Sonia Gandhi refuza sa fie premier

19.05.2004, 00:00 12

Sonia Gandhi, liderul partidului care a castigat alegerile din India, a refuzat sa isi asume functia de prim-ministru al acestei tari. Informatia nu este confirmata inca oficial, dar este foarte probabil ca Sonia Gandhi sa fi renuntat dupa intalnirea de ieri cu presedintele Indiei.
Incertitudinea a parut ieri dimineata dupa ce, potrivit traditiei, a avut loc o intalnire intre liderul Partidului Congresului, adica Sonia Gandhi, si presedintele Indiei, Abdul Kalam. Cutuma spune ca era vorba doar de o procedura, in urma acestei vizite a invingatorului in alegeri la palatul prezidential urmand sa fie anuntat noul premier. Ei bine, dupa aceasta intalnire nu a avut loc nici un anunt. Sonia Gandhi s-a dus acasa.
Motivele pentru care Sonia Gandhi ar fi refuzat sa-si asume acest rol au naturi diferite. In primul rand, este vorba despre politica. Necastigand majoritatea, Partidul Congresului a fost nevoit sa apeleze la partidul comunist, unul nesigur pentru viata coalitiei care ar fi urmat sa se instaleze la guvernare. Nu exista nici macar programe asemanatoare intre cele doua formatiuni, pe langa faptul ca in India comunistii sunt vazuti prost. Dincolo de aceasta, sa-i spunem, mezalianta, mai exista si ratiuni istorice.
Sonia Gandhi reprezita o dinastie care a civilizat India, care a contribuit la eliberarea acetei tari de statutul de colonie si declararea ei ca tara independenta. Sonia a fost sotia lui Rajiv Gandhi, premier al Indiei, asasinat de catre o radicalii uneia dintre comunitatile traitoare in aceasta tara in 1991. Rajiv era fiul unui alt prim-ministru asasinat in istoria moderna a Indiei, 1984, - Indira, fiica lui Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai importanti lideri in miscarea de independenta a Indiei.
In fine, se pare ca exista si motive familiale - copiii Soniei Gandhi ar fi insistat ca mama lor sa nu accepte postul de premier, de teama sa nu fie omorata de catre radicali. Si este posibil, de asemenea, ca dna Gandhi sa fi luat in considerare si atacurile la care a fost supusa de duminica incoace, de cand a fost anuntat invingatorul alegerilor. Mai precis, rivalii Partidului Congresului au declarat ca nu poate fi acceptabil ca o italianca sa devina premier al unei tari care reprezinta unul dintre leaganele umanitatii. Sonia Gandhi este de nationalitate italiana. S-a nascut la Orbassano, in provincia Torino, a studiat la Oxford, in Anglia, unde l-a intalnit pe Rajiv, cel cu care s-a casatorit. A capatat cetatenie indiana in anii 80, cand a devenit si membru al Partidului Congresului. adelina.radulescu@zf.ro