Politică externă

Spania, la un an dupa 11 martie

11.03.2005, 00:00 14


Spania este indoliata inca la un an de la atacurile care au adus in Europa, cat se poate de palpabil, pericolul terorismului care are un nume - Al Qaida.


Cele 191 de persoane ucise si cele aproape 2000 ranite de explozia celor zece bombe din gara Atocha, nod de comunicatii in Madrid, sunt victimele despre care se vorbeste cel mai des in aceste zile in Spania. Dintre victime, care au facut ravagii in randul a 13 natiuni, s-au aflat si multi romani, dar si bulgari sau oameni veniti din America Latina. Ziarele nu doar spaniole, ci si cele europene, marcheaza un an de la atentat.


Spania a dat o lectie de democratie intregii lumi - a iesit in strada pentru a manifesta impotriva terorismului, dar mai cu seama pentru a arata ca nu se teme de amenintari, oricat de sangeroase ar deveni. A fost si o lectie politica 11 martie (in Spania se spune "11M") - autoritatile momentului, de dreapta (Partidul Popular, condus de Jose Maria Aznar) s-au grabit sa anunte ca la originea atentatului ar fi gruparea basca separatista ETA. Greseala sau incercarea de manipulare i-a costat pe populari, pentru ca la numai patru zile, in cadrul alegerilor parlamentare, care fusesera cu mult timp inainte stabilite, Partidul Popular a fost sanctionat. A pierdut in favoarea socialistilor lui Jose Luis Rodrigo Zapatero, care nici nu visau in conditii de pace sa conduca tara.


S-a pus atunci problema pana unde poate duce frica de terorism, cate concesii poti face. Al Qaida, care a recunoscut ca a organizat 11 M, a anuntat ca este vorba despre razbunarea pe spaniolii care au trimis trupe in Irak.


Spania s-a retras intre timp de la Bagdad - in mai putin de doua luni, iar Statele Unite au pierdut un aliat fidel in coalitia din Irak.


Autoritatile au fost eficiente - sunt 70 de persoane deja arestate, acuzate ca au participat la funestul si mereu memorabilul act terorist. mirela.luca@zf.ro