Politică externă

Statele Unite trimit misiuni secrete in Iran

18.01.2005, 00:00 17

Administratia americana a trimis in ultimele luni misiuni secrete  de recunoastere pe teritoriul Iranului pentru depistarea unor eventuale tinte chimice si nucleare, ceea ce indica un interes deloc neglijabil al SUA fata de aceasta tara, care fusese inclusa in primul mandat al lui George Bush intre tarile care formeaza axa raului.
Dezvaluirea a fost publicata de ultima editie a satamanalului The New Yorker, o revista influenta si cu surse autorizate credibile in mediile politice. De altfel, articolul este semnat de catre un reputat ziarist al acestei publicatii, Seymour Hersh, premiat in SUA pentru articolele sale, un fin cunoscator si apropiat al cercurilor neoconservatoare de la Casa Alba.
Ideea de la care pleaca articolul este ca din timpul verii trecute au plecat de la Washington mai multe echipe supercalificate in spionaj tehnic si militar, toate cu destinatia Iran. Acestea se pare ca au patruns prin Pakistan in estul Iranului in cautarea mai ales a unor instalatii nucleare aflate cel mai probabil sub pamant. Concluzia pe care o enunta articolul este sustinuta si de o declaratie a unei surse de la Pentagon, pastrata anonima, care sustine ca avem de-a face cu un razboi impotriva terorismului, iar Irakul a reprezentat in acest caz doar o campanie. "Administratia Bush priveste acest razboi ca pe unul urias si regional. De aceea, urmeaza campania din Iran", sustine sursa necitata oficial.
Casa Alba se arata ingrijorata de amenintarea serioasa pe care o reprezinta Iranul. De altfel, in ultimele saptamani ale anului trecut, imediat dua castigarea alegerilor, presedintele Bush a avertizat Iranul sa nu se amestece in organizarea (mai bine zis tulburarea) alegerilor din Irak.
Toata lumea si-a reamintit, la vremea acelor declaratii, ca Iranul face parte dintre tarile pe care Bush le-a inclus intre ceea ce a numit axa raului si totodata tinta americana in razboiul impotriva terorismului. Irakul a fost una dintre tari. Avem campania irakiana. Au mai ramas pe axa Iraul si Coreea de Nord.