Politică externă

SUA vor ridica sanctiunile impuse Libiei

21.04.2004, 00:00 7



Editia de ieri a Financial Times anunta ca, in urmatoarele zile, poate chiar astazi, Statele Unite vor ridica sanctiunile economice impuse Libiei in 1986. Asta inseamna ca li se va permite companiilor ameicane sa investeasca in tara condusa de colonelul Muammer Gadaffi, un interes special avandu-l companiile specializate in extractia si prelucrarea petrolului si a gazelor (aflate in abundenta pe acest teritoriu).



Anuntul pe care il va face Casa Alba vine imediat dupa ce regimul Gadaffi a platit o a doua transa din despaguirile pe care le vor primi din partea Libiei familiile victimelor celui mai sangeros atentat terorist petrecut pe teritoriul european. Stigmatul Lockerbie (localitatea unde s-a prabusit, in 1988 un avion care avea la bord o bomba libiana) a planat asupra acestor sanctiuni care s-au perpetuat pana astazi. Dupa anuntul istoric al lui Gadaffi, de la finele anului trecut (imediat dupa prinderea lui Saddam Hussein), potrivit caruia Libia renunta la programul de producere a armelor de distrugere in masa, embargoul nu a fost ridicat. La inceputul anului, George Bush a salutat oferta lui Gadaffi, dar a inclus-o intre normele democratice pe care trebuie sa le respecte orice tara civilizata. Nu a fost suficienta renuntarea la armele de dstrugere in masa, Bush promitand ca va urmari cu atentie evolutiile din Libia pana va decide daca SUA vor ridica sau nu sanctiunile economice impuse acestei tari.



Intre timp insa, Occidentul a deschis portita negocierilor cu Libia prin intermediul unuia dintre cei mai fideli mesageri ai lui Bush. Este vorba, fireste, de Tony Blair, cel care a vizitat recent Tripoli. Blair a dat mana cu Gadaffi, a obtinut o declaratie din partea liderului libian de condamnare a Al-Qaida si, mult mai concret, permisul de libera trecere a companiilor petroliere si producatoare de armament din Marea Britanie. Se pare ca Blair va mai merge, in saptamanile urmatoare, din nou in Libia.



La randul sau, Libia are de castigat din reluarea relatiilor cu Occidentul. Are nevoie de 30 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea domeniului petrolier, pe care ii asteapta de la investitiile britanice si americane.
adelina.radulescu@zf.ro