Politică externă

Summit de doua zile Schroeder-Putin

21.12.2004, 00:00 8

Timp de doua zile, cancelarul german Gerhard Schroeder si presedintele rus, Vladimir Putin vor avea o serie de convorbiri despre alegerile din Ucraina, evolutiile politice din Europa si cooperarea economica bilaterala dintre cele doua state. Liderul de la Kremlin a inceput ieri o vizita de doua zile in Germania pentru a participa la cea de-a saptea serie de consultari guvernamentale germano-ruse, la care participa reprezentanti ai mai multor ministere din cele doua state.
Consultarile erau prevazute initial pentru inceputul lunii septembrie insa, presedintele rus si-a amanat vizita din cauza crizei provocate de luarea ostaticilor din Beslan, in timpul careia au murit 344 de oameni.
Presa internationala scria ieri ca este de asteptat ca discutiile dintre cei doi lideri politici sa aiba cap de afis alegerile din Ucraina, care vor avea loc in mai putin de o saptamana, pe 26 decembrie.
Cancelarul german, care are o relatie personala de prietenie cu presedintele rus, a avut mai multe discutii telefonice cu presedintele rus in timpul crizei politice de la Kiev, provocata de fraudarea alegerilor prezidentiale. Pentru Rusia era un moment dificil intrucat imixtiunile in alegerile din Ucraina a nascut tensiuni intre Moscova si Uniunea Europeana.
Un alt subiect de discutie intre Schroeder si Putin va fi, potrivit unor declaratii oficiale, decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Turcia, hotarare luata la sfarsitul saptamanii la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles.
Presa internationala scria ca este de asteptat ca Gerhard Schroeder si Vladimir Putin sa vorbeasca si despre  gigantul petrolier Yukos, care si-a vandut duminica cea mai mare unitate de productie unei firme ruse - Baikalfinansgroup - pentru 9,3 miliarde de dolari. Un purtator de cuvant al guvernului german afirma insa ca acest subiect nu este pe agenda discutiilor intrucat aceste activitati economice au "caracter privat".
Cei doi oameni de stat vor semna in cadrul intalnirilor programate acorduri economice. Un astfel de acord va fi parafat avand ca parteneri economici caile ferate ruse, pe de o parte, si grupul german Siemens, pe de alta parte. Va fi semnata, de asemenea, o declaratie de intentie privind deschiderea unei afaceri a Volkswagen in Rusia.
Germania este cel mai mare partener economic al Rusiei. Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro in 2003.
mirela.luca@zf.ro