Politică externă

Tiraspolul resimte sanctiunile economice

05.08.2004, 00:00 14

La Tiraspol se fac resimtite primele consecinte ale sanctiunilor economice impuse de Republica Moldova dupa inchiderea scolilor romanesti din stanga Nistrului.
Mai multe intreprinderi de export din republica separatista "sunt pe punctul de a-si inceta activitatea", dupa ce Chisinaul a sistat acordarea certificatelor de origine a marfii si a documentelor de insotire pentru bunurile produse in Transnistria. Exportul este principala activitate economica in Transnistria iar sanctiunile impuse de Chisinau se repercuteaza asupra bugetului regiunii.
Potrivit agentiilor de presa moldovene, premierul ucrainean, Victor Iamakovici, a cerut ieri Chisinaului sa suspende sanctiunile economice privind perfectarea vamala a marfurilor. La randul sau, Chisinaul, a facut apel la Rusia, Ucraina, OSCE sa determine autoritatile din Transnistria sa accepte functionarea scolilor cu grafie latina.
In teren, situatie ramane extrem de tensionata. In replica la deciziile autoritatilor moldovene, militienii transnistreni au blocat tronsoanele de cale ferata din apropierea garii Tighina, blocand circulatia intre Chisinau si sudul Republicii Moldova. Masura vine dupa ce Tiraspolul a anuntat ca va intrerupe alimentarea Basarabiei cu gaze naturale si energie electrica. In cazul unui deficit, insa, Republica Moldova poate conta pe sprijinul autoritatilor de la Bucuresti. Agentia moldoveneasca Basa-press scria ieri ca ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a dat asigurara ca Bucurestiul este dispus sa furnizeze Republicii Moldova energie electrica si gaze naturale, in cazul in care Tiraspolul isi va pune in practica amenintarile.
mirela.luca@zf.ro