Politică externă

Tiraspolul vrea alipirea de Rusia

30.07.2004, 00:00 8

O declaratie de ieri a ministrului de externe al Transnistriei, Valeri Litkai, arunca o alta lumina asupra conlictului care se acutizeaza de la o ora la alta in regiune.
Litkai, care era ieri la Moscova, a anuntat ca autoritatile transnistrene intentioneaza sa organizeze un referendum "pentru punerea in discutie a unei posibile alipiri a regiunii la Federatia Rusa".
Lucrurile par sa fie intr-o desfasurare bine strunita. Litkai sustine ca referendumul cu alipirea de Rusia s-ar putea organiza in cursul anului viitor, dar si in toamna acestui an. El spune ca totul depinde de rezultatul unor negocieri - nu pare precis despre ce negocieri este vorba, dar ar putea sa fie in discutiile cele de la care Republica Moldova s-a retras saptamana trecuta si la care a anuntat, oficial, prin presedintele Vladimir Voronin, ca nu va mai participa alaturi de Transnistria.
Aceste tensiuni au la suprafata un mobil, aparut in urma cu doua saptamani, cand autoritatile de la Tiraspol au inceput sa inchida rand pe rand scolile romanesti din zona (cele in care se vorbeste romaneste si in care se scrie in grafie latina). Asta in ciuda protestelor Moldovei, ale Romaniei, ale OSCE si ale Uniunii Europene, ale Consiliului Europei, toate exprimate prin cei mai inalti reprezentanti. In cazul nostru, este vorba despre presedinte, Ion Iliescu, si ministrul de externe, Mircea Geoana. Nu se stie daca problema a fost discutata la intalnirea lui Adrian Nastase cu Vladimir Putin.
Ieri, dupa un asediu caruia i-au rezistat trei zile, copiii, parintii si profesorii unui liceu din Rabnita (romanesc) au fot evacuati prin interventia militiei. Opt dintre adultii (barbati) care se baricadasera acolo au fost arestati. Trei zile rezistasera, desi li se taiasera gazele si curentul electric si fusesera nevoiti sa-si faca de mancare in curte, la foc cu lemne.
Aceasta criza este doar fata nevazuta a intentiilor celor de la Tiraspol. Acelasi ministru de externe, Valeri Litkai, a spus ca are nevoie de interventia Rusiei in solutionarea problemei scolilor romanesti. Nu exista pe nici o agentie de stiri vreo informatie despre raspunsul pe care l-ar fi primit Litkai de la Kremlin.
Sub aceasta chestiune, a scolilor romanesti din Transnistria, salasluieste dispretul acestei enclave fata de populatia care foloseste limba romana. Autoritatile de la Tiraspol sustin ca in Transnistria nu exista romani. Recunosc existenta etniei pe teritoriul Moldovei, pe care o consiera laolalta cu minoritatile ucraineana si rusa. Daca patrundem mai adanc in substratul aceastei crize mai gasim si declaratiile autoritatilor de la Tiraspol referitoare la statutul acestei autoproclamate republici. Acestea penduleaza intre doua propuneri - ambele emise de la Moscova -, mai cunoscute sub numele planul Kozak si planul Belkovski. Primul dintre ele vorbea despre federalizarea Republicii Moldova, cu presedintie rotativa intre minoritatile etnice, considerate egale. Planul Kozak a cazut, dar nu oricum, ci iritand Moscova - a fost refuzat de catre Vladimir Voronin dupa ce Vladimir Putin isi anuntase si vizita pentru semnarea protocolului. Relatiile nu s-au imbunatatit de atunci, dovada fiind si schimbarea ambasadorului rus la Chisinau. Al doilea este in etapa presiunilor - are un autor, Stanislav Belkovski, analist care se pare ca este apropiat al Kremlinului, si propune autodeterminarea enclavei transnistrene si alipirea a ce mai ramane din Basarabia la Romania. Garantul procesului ar urma sa fie Rusia.
Ce se va intampla pana la urma acolo este important - pentru ca Romania este granita de est a NATO, ar putea gazdui in curand baze militare amrican, iar din Transnistria intarzie sa plece Armata a 14-a. A Federatiei Ruse. adelina.radulescu@zf.ro