Politică externă

Tratatul de reforma al UE, sub semnul intrebarii in Polonia

24.06.2008, 20:32 13

Intreg evenimentul are loc pe fondul crizei in care a fost aruncata Uniunea Europeana dupa respingerea Tratatului de catre irlandezi in urma referendumului din 12 iunie.
"Exista o multitudine de indicatori ca Tratatul de la Lisabona (Tratatul de reforma, n.n.) nu mai exista din punct de vedere legal, deoarece una dintre tarile membre ale Uniunii Europene l-a respins", a declarat consilierul prezidential Michal Kaminski intr-o emisiune la radio.
Acesta a adaugat ca situatia este asemanatoare celei din 2005, cand Tratatului Constitutional "i s-a luat viata" odata cu respingerea lui in urma referendumurilor din Franta si Olanda.
Parlamentarul conservator Przemyslaw Gosiewski, reprezentant al Partidului Lege si Justitie, a pus, de asemenea in cadrul emisiunii radio, sub semnul indoielii viabilitatea Tratatului de la Lisabona.
Parlamentul polonez a ratificat Tratatul de la Lisabona in luna aprilie, dar el nu a fost inca promulgat de catre presedintele tarii.
Liderii UE s-au reunit saptamana trecuta in cadrul Consiliului European de vara in incercarea de a gasi solutii la criza din urma esecului referendumului irlandez.
Acestia au decis insa sa reia problema la Consiliul European din octombrie, dar au cerut continuarea procesului de ratificare a documentului.
Premierul polonez Donald Tusk a cerut continuarea procesului de ratificare si a declarat ca nu e responsabil pentru un vot negativ din partea presedintelui Kaczynski.
Liderul formatiunii socialiste SLD, Wojciech Olejniczak, a avertizat insa ca este posibil ca presedintele sa nu avizeze legea.
"Haideti sa nu ne amagim, presedintele nu va promulga acest Tratat. Presedintele este un oportunist", a declarat acesta.
Pana in prezent 19 state au ratificat Tratatul de la Lisabona, iar dintre tarile care nu au facut-o inca cele mai mari probleme raman in Cehia, care a devenit cel mai mare opozant al documentului dupa respingerea acestuia in Irlanda.
Presedintele ceh Vaclav Klaus a declarat la scurt timp de la esecul referendumului irlandez ca procesul de ratificare a documentului nu mai trebuie sa continue avand in vedere ca tratatul a "murit" in urma refuzului din Irlanda.
Premierul ceh, Mirek Topolanek, a declarat la randul sau ca nu ii va obliga pe parlamentarii cehi sa ratifice Tratatul de la Lisabona, dupa ce acesta a fost respins la referendumul din Irlanda.
"Nu intentionez sa ii fortez pe membrii Parlamentului sa sprijine Tratatul de la Lisabona si nu as paria 100 de coroane (patru euro) pe o aprobare a Cehiei", a argumentat acesta la sfarsitul summit-ului UE.
De asemenea, desi Marea Britanie a ratificat saptamana trecuta Tratatul de la Lisabona, procesul nu va fi definitiv pana cand Curtea de Justitie nu se va pronunta in cazul unui recurs facut de omul de afaceri Stuart Wheeler, care contesta decizia premierului Gordon Brown de a nu organiza un referendum pe tema Tratatului UE. Polonia a reprezentat intotdeauna un ghimpe in coasta Uniunii Europene atunci cand a fost vorba de negocieri importante. Tensiunea a disparut insa dupa ce guvernarea fratilor eurosceptici Kazcynski a luat sfarsit in octombrie 2007, cand formatiunea celor doi, partidul Lege si Justitie, a pierdut alegerile legislative in fata formatiunii Platforma Civica a lui Donald Tusk.
Cel mai bun exemplu a fost perioada de discutii cu privire la semnarea Tratatului de la Lisabona, in care Polonia a cerut introducerea in tratat a "Clauzei Ioannina", un mecanism ce permite unui mic grup de tari din UE sa blocheze o decizie a majoritatii membrilor.
De asemenea, Polonia a amenintat cu blocarea semnarii unui acord UE-Rusia daca Moscova nu renunta la embargoul pus pe produsele poloneze din carne.
Odata cu preluarea fraielor Guvernului de catre Donald Tusk, acesta a incercat sa refaca legaturile cu state precum Germania si Rusia, de care Polonia a fost indepartata in timpul guvernarii gemenilor Kaczynski.