Politică externă

Tulburari la frontiera administrativa cu Transnistria

23.08.2004, 00:00 18

Situatia tensionata din localitatile din stanga Nistrului, administrate de autoritatile Republicii Moldova, s-a mai calmat ieri, dupa negocierile la care au participat observatori militari din partea trupelor de mentinere a pacii.
Tulburarile au escaladat sambata seara cand militienii transnistreni au batut un politist, incercand sa evacueze un post al fortelor de ordine moldovene de langa satul Pohrebea, o localitate din stanga Nistrului, aflatra sub controlul Chisinaului. Presedintele raionului Dubasari, citat de Mediafax, afirma ca politistii s-au abtinut sa riposteze, iar spiritele au fost calmate dupa ce, la solicitarea autoritatilor locale, au intervenit trupele de mentinere a pacii.  Ieri, langa postul de politie, a fost instalat si un post al fortelor de pace. "Circa 100 de militieni au agresat postul de politie de pe traseul Dubasari Tiraspol, instalat legal, incercand sa obtina mutarea lui in satul Pohrebea. Un politist a fost lovit, dar a ramas la serviciu. Am intervenit pe langa fortele de mentinere a pacii care, cu greu, dar au venit. Dimineata a fost instalat un post al acestor forte langa postul de politie", a declarat presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi.
 El spune ca militienii ar fi declarat ca au ordin sa blocheze caile de acces spre terenurile agricole ale fermierilor din satele aflate in zona de securitate.  Frontiera administrativa instituita de Tiraspol separa cateva sate moldovenesti din stanga Nistrului de terenurile pe care le au in prorietate. Astfel, taranii sunt nevoiti sa plateasca vamesilor transnistreni taxe vamale ca sa-si aduca recolta in sat. Ca sa nu le permita fermierilor sa evite posturile vamale, militienii au blocat drumurile de ocolire cu camioane si cu santuri.
 Aceasta este una dintre actiunile autoritatilor de la Tiraspol, menita sa replice sanctiunilor economice decise de Chisinau impotriva republicii separatiste, dupa inchiderea mai multor scoli cu predare in limba romana si grafie latina.