Politică externă

Turcia se apropie de Uniunea Europeana

09.09.2004, 00:00 8

Comisarul european pentru Extindere, Guenter Verheugen, a salutat reformele politice adoptate de Turcia in vederea integrarii in Uniunea Europeana, insa a atras atentia asupra unei serii de "carente".
"Stiam deja ca Turcia a inregistrat progrese importante in domeniul reformelor politice", a declarat Verheugen, care a salutat faptul ca aceste masuri au inceput sa fie implementate.
El a remarcat o serie de deficiente in legatura cu criteriile impuse de Uniunea Europeana. "Exista o serie de carente care mi-au fost aduse la cunostinta mai ales de reprezentanti ai societatii civile", a mentionat comisarul european, fara a preciza insa despre ce este vorba.
Reticentele Uniunii in privinta aderarii Turciei sunt legate mai cu seama de starea de dezvoltare a democratiei. Exista mai multe decizii ale autoritatilor de la Ankara care au nemultumit statele membre ale UE. Printre ele se afla condamnarea unor fosti parlamentari, in fapt, militanti ai comunitatii kurde care locuieste si pe teritoriul acestei tari. mai este la mijloc si un set de legi care acorda islamismului suprematia in fata principiilor laice, mai ales in sistemul de invatamant. Nu in ultimul rand, mai exista si probleme legate de situatia din Cipru,. o tara divizata, care este integrata numai pe jumatate (cea care este stapanita de populatia de origine greaca. Oficialii turci au fost priviti cu suspiciune atunci cand i-au incurajat pe turcii ciprioti sa ceara mai multe in procesul de negociere a reunificarii insulei.
Turcia are insa sustinatori in interiorul Uniunii, in vederea aderarii. Franta si Germania, prin cele mai autorizate voci (a presedintelui Jacques Chirac si a cancelarului Gerhard Schroeder) s-au pronuntat in ultima vreme in favoarea inceperii cat mai grabnice a negocierilor de aderare. Ambii lideri, care inclina balanta in ultima vreme in cadrul UE, au fost in vizita la Ankara in cursul acestui an.
Turcia are un sustinator important si in afara Uniunii Europene. Statele Unite, mai precis presedintele sau in functie, George W Bush, au cerut ca UE sa se grabeasca sa ii acorde Turciei locul pe care il merita in comunitatea europeana. Se intampla imediat dupa ce a fost invadat Irakul.
Revenind, vizita de patru zile pe care Verheugen o intreprinde in Turcia are loc inainte de publicarea de catre Comisia Europeana, la 6 octombrie, a unui raport in baza caruia liderii UE vor decide, in decembrie, inceperea sau nu a negocierilor de aderare cu autoritatile de la Ankara. Turcia are, din 1999, statutul de tara candidata la Uniunea Europeana.
Comisarul european, care a discutat, luni, la Ankara, cu principalii lideri turci, a vizitat Diyarbakir, principalul oras din sud-estul Anatoliei, cu populatie majoritar kurda.
Miercuri, Verheugen s-a intilnit cu guvernatorul din Izmir, oras industrial unde va avea reuniuni cu numerosi oameni de afaceri si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale.
Referindu-se la concluziile la care a ajuns, Guenter Verheugen a precizat ca i-a fost confirmat "sprijinul foarte puternic" al populatiei fata de integrarea europeana, fapt care va avea impact asupra raportului Comisiei.
Inainte de a pleca din Turcia, Verheugen va vizita Istanbulul, centrul economic al tarii.
In cazul in care va fi invitata sa inceapa negocierile de aderare, Turcia este perceputa ca un candidat avantajat, in conditiile in care are o economie in crestere in ultimii ani. Singurele sale probleme ar fi cele de natura politica si cele legate de capacitatea de a adopta rapid legislatia europeana.