Politică externă

Turcia si-a negociat diferendul cu Uniunea Europeana

24.09.2004, 00:00 6

Premierul turc, Recep rdogan, a fost ieri intr-o vizita-fulger la Bruxelles pentru a le promite oficialilor europeni ca va rezolva problemele care tin de indeplinirea criteriilor democratice ale Uniunii. Precis, Erdogan s-a angajat ca va adopta in ritm rapid Codul Penal, fara a incrimina adulterul. Si pentru ca lucrurile sa para cat mai sigure, premierul turc a anuntat ca va convoca Parlamentul de la Ankara intr-o sesiune speciala duminica aceasta.
Este importanta problema termenului, pentru ca Turcia are nevoie de un raport anual de tara pozitiv din partea Uniunii Europene. Este vorba despre cel care va fi lansat la 6 octombrie si in care, pentru a se apropia de Uniune, Turcia trebuie sa aiba parte de o fraza-cheie - recomandarea Comisiei Europene adresata liderilor tarilor membre de a incepe negocierile de aderare. Apoi, ar urma ca la summit-ul din decembrie al Uniunii, liderii din tarile membre sa anunte data la care incep negocierile.
Turcia, cum se stie, sta bine, mult mai bine decat multe dintre tarile care au devenit membre al Uniunii la 1 mai, la criteriile economice. Exista insa reticente din partea membrilor UE in privinta standardelor democratice. Iar in ultimele saptamani, intentia clasei politice de la Ankara de a pedepsi adulterul a facut ca declaratii de la Bruxelles sa indice pericolul ca Turcia sa ramana in continuare la statutul de tara aspiranta la aderare. Inceperea negocierilor de aderare a fost sustinuta de mai multe tari care sustin noul guvern al acestei tari, dar cel mai important dintre aliatii Turciei este presedintele George Bush, care, la inceputul acestui an, a cerut Uniunii sa inceapa deindata negocierile de aderare. Dupa alte doua semnale politice importante, venite din partea presedintelui francez, Jacques Chirac, si a cancelarului german, Gerhard Schroeder, parea ca inceperea neocierilor este doar o formalitate.
Ieri, dupa vizita lui Erdogan la Bruxelles, a aparut o declaratie care a crescut nivelul de asteptare la Ankara. Este vorba despre o asertine a comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, potrivit caruia "nu mai exista obstacole" in calea inceperii discutiilor pe marginea aderarii Turciei la Uniunea Europeana.