Politică externă

Ultimatum pentru Brown: referendum pentru Constitutie

24.08.2007, 18:36 10

Premierul britanic, Gordon Brown, se confrunta cu o situatie foarte dificila in relatia cu sindicatele, care ameninta ca nu-l vor mai sustine daca nu va organiza un referendum pentru Tratatul European.
Doua din sindicatele care vor participa la Conferinta Anuala a Sindicatelor (TUC) luna viitoare i-au cerut lui Brown organizarea unui scrutin pentru votarea documentului, alaturandu-se astfel opozitiei, care cere acelasi lucru.
Situatia este una neobisnuita, avand in vedere ca Brown face parte din Partidul Laburist, care in mod traditional este sprijinit de sindicate. In ciuda acestor nemultumiri, Brown a ramas ferm, sustinand ca nu este nevoie sa se organizeze un referendum. "Modul cel eficient de discutie este o dezbatere profunda in Camera Comunelor si Camera Lorzilor si cred ca Parlamentul va adopta o lege care sa permita ratificarea Tratatului", a declarat Brown dupa intalnirea cu cancelarul german, Angela Merkel.
Premierul britanic va avea totusi de depasit momente dificile in toamna, daca nu va ceda in fata presiunilor existente. Prima este intalnirea cu sindicatele la congresul acestora din data de 10 septembrie, iar apoi, la doua saptamani, Conferinta Partidului Laburist. Daca va organiza alegeri anticipate, dupa cum a anuntat, Brown poate pierde aproximativ un sfert din voturile membrilor sai de partid, daca nu va organiza un scrutin pentru Tratatul European, a aratat un sondaj recent.
Campania pentru referendum a inceput in urma nemultumirii sindicatelor din cauza deciziei lui Blair de la intalnirea reprezentantilor Uniunii Europene, din luna iunie, de a nu mai fi de acord cu anumite prevederi ale Cartei Fundamentale a Drepturilor. Printre acestea se numara drepturile largi pe care le au muncitorii in timpul grevei.
"Membrii sindicatului GMB sunt satui sa fie tratati ca niste cetateni de clasa a doua. Daca aceste drepturi sunt destul de bune pentru muncitorii francezi, germani si spanioli, atunci ele ar trebui sa fie bune si in Marea Britanie", a declarat Paul Kenny, secretarul general al celui mai important sindicat din insula, GMB.
Proiectul unei constitutii europene a fost propus prima data discutiei publice in anul 2005. Atunci, in Franta si Olanda nu a trecut de vointa poporului exprimata in cadrul referendumului, iar acest lucru a dus la o perioada de relaxare incheiata anul acesta odata cu venirea Germaniei la carma presedintiei europene.
Pe 21 iunie 2007 la Bruxelles, cand a trebuit sa se discute pe marginea tratatului constitutional european, s-a decis ca el sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.
Brown a declarat anterior negocierilor din iunie ca scopurile Londrei sunt asigurate (carta drepturilor si justitia), asa ca nu este nevoie de organizarea unui referendum.
Discutiile, ce vor avea loc la nivel tehnic, vor incepe saptamana viitoare, dupa ce se termina vacanta de vara. Expertii se asteapta sa faca primii pasi din legalizarea textului pana la inceputul lui septembrie.
Problemele legate de tratat sunt programate a fi discutate pe 7 septembrie, cand ministrii de externe ai Uniunii Europene se vor intalni informal in Portugalia. Tot atunci se asteapta ca discutiile sa treaca de la aspectul tehnic la cel politic al tratatului.
Partidul Conservator, aflat in opozitie, duce o intreaga campanie pentru organizarea unui referendum pe tema tratatului european, considerand ca textul documentului este acelasi cu cel respins de Franta si Olanda in 2005. Restul Europei este cu ochii pe Marea Britanie. Pana acum, doar Irlanda a anuntat ca va organiza un scrutin pe tema noului tratat.
Un referendum britanic, cu mari sanse sa respinga tratatul, ar putea fi un exemplu pentru celelalte tari, iar oamenii politici europeni incerca sa se fereasca de o asemenea situatie.
Elmar Brok, trimisul german in Parlamentul European la negorierile privind finalizarea Tratatului European, avertizeaza Marea Britanie in legatura cu referendumul.
"Guvernul lui Gordon Brown a declarat ca nu va organiza niciun referendum si ar trebui sa-si respecte cuvantul dat", a declarat Brok, amintind ca acest lucru ar putea submina discutiile despre tratat.