Politică externă

Un american decapitat de rebelii irakieni

22.09.2004, 00:00 29

Unul dintre cei doi americani care au fost luati ostatici de catre trupele rebele ale lui Abu Musab al-Zarqawi a fost decapitat, cadavrul sau fiind gasit luni seara pe strazile din apropierea locului in care fusese rapit. Ceilalti doi ostatici din acest "pluton" occidental, un britanic si un alt american, erau in continuare tinuti ieri sub teroarea celor care i-au rapit.
Pentru eliberarea celor doi supravietuitori - pana in acest moment - au intervenit rudele lor apropiate, transformand demersurile pentru eliberarea lor in momente dramatice.
Decapitarea cetateanului american a fost transmisa pe Internet, intr-o inregistrare de circa noua minute, crima fiind executata, dupa toate aparentele, de catre liderul rebelilor, al-Zarqawi. Scenele cutremuratoare l-au avut ca victima, dupa cate se pare, pe un cetatean american identificat sub numele de Armstrong, care era marcat de cinci teroristi, imbracati in ceea ce se prefigureaza a fi uniforma teroristilor care lucreaza in colaborare cu Al Qaida - salopete si cagule negre, care lasa la vedere doar mainile. Unul dintre teroristi apare, in sceneta macabra, citind un apel. Este vorba, de fapt, de schimbul pe care il propun rapitorii - vietile ostaticilor crutate in schimbul eliberarii a doua femei care sunt detinute in inchisoarile pazite de americani. Teroristii au spus ca ar fi vorba despre Abu Ghraib, dar oficialii americani spun ca acelea pe care teroristii vor sa le elibereze nu sunt incarcerate in rau famata inchisoare.
Cele doua femei sunt doua cercetatoare in domeniul armamentului chimic, care au colaborat cu regimul lui Saddam Hussein. Una dintre ele era supranumita Dr. Microb, iar cealalta, Dr. Antrax.
Oficialii americani u spus ca nu vor ceda in fata acestor santaje. La fel s-au exprimat si autoritatile din Marea Britanie. Acestea considera ca nu se poate crea un precedent. Totusi, de data aceasta, oficialii americani si britanici au parte de inca o incercare. Rudele apropiate ale celor doi ostatici care se mai afla inca in viata au facut la eliberarea celor doi prin intermediul presei.
Sotia cetateanului american rapit si inca viu, Patty Hensley, li s-a adresat direct teroristilor, prin intermediul unui mesaj televizat, care a fost transmis cu precadere in lumea araba. Ea spune ca le intelege revendicarile politice, dar vrea ca acestia sa inteleaga ca sotul ei, cu care este impreuna de 23 de ani si cu care are o fetita de 13 ani, nu are nimic de-a face cu astfel de lucruri si nici nu merita o asemenea soarta.
Din Marea Britanie a aparut apelul fiului celui care este acum ostatic in mana oamenilor lui al-Zarkawi. Craig Bigley, de 33 de ani, i s-a adresat direct lui Tony Blair, premierul Marii Britanii, caruia i-a cerut sa intervina pentru eliberarea tatalui sau.
adelina.radulescu@zf.ro