Politică externă

Un nominalizat cu probleme pentru Bush

13.12.2004, 00:00 12

Bernard Kerik a recunoscut ca nu a platit impozitele pentru una dintre menajerele sale care venise ilegal in SUA.
Presedintele american George W. Bush doreste sa numeasca "imediat ce va fi posibil" un nou secretar pentru Securitate Interna, dupa retragerea candidatului desemnat, Bernard Kerik.
Kerik a fost numit saptamana trecuta in aceasta functie, insa s-a retras in zilele acestui sfarsit de saptamana dupa ce s-a descoperit ca nu a platit taxele unei emigrante care i-a asigurat mai multa vreme menajul si baby-sitting-ul. Se pare ca dadaca-menajera se afla ilegal pe teritoriul Statelor Unite. Aceasta acuzatie la adresa sa a fost recunoscuta de catre Kerik, 49 de ani, om de afaceri de succes, sef al politiei new-yorkeze, bun prieten cu Rudolf Giuliani.
"Vom face astfel incat sa numim cat mai repede pe altcineva", a declarat Claire Buchan, purtator de cuvant al Casei Albe, la o zi dupa anuntul facut de Kerik, care a invocat o problema reprezentata de o dadaca in situatie ilegala, angajata de familia sa. De fapt, Kerik a fost implicat in dezvaluirile catorva ziare americane, care au spus despre el ca ar fi avut angajata ca dadaca pentru copiii sai o femeie care ar fi ajuns ilegal in Statele Unite.
Fostul sef al politiei din New York, in varsta de 48 de ani, a fost desemnat pentru a-i succede in functie lui Tom Ridge, in fruntea departamentului insarcinat cu combaterea terorismului pe teritoriul american. Numirea sa urma sa fie supusa aprobarii Senatului, actiune care se anunta tensionata din cauza activitatilor lui Kerik.
Claire Buchan a precizat ca presedintele a luat act de aceasta "decizie personala" pe care o "respecta".
Cu o zi inainte, atunci cand si-a anuntat retragerea, Kerik a subliniat ca Bush s-a dovedit "foarte intelegator". "Nu am vrut sa fiu o problema pentru presedinte, pentru aceasta tara", a adaugat el, precizand ca a facut "o eroare stupida".
La dosarul lui Kerik mai sunt si alte acuzatii care tin de onestitatea cu care si-a privit conditia de cetatean american. In primul rand, s-a pus problema dadacei. O astfel de situatie ar fi fost cu atat mai putin acceptabila cata vreme postul in care fusese numit de catre Bush avea, intre atributii, si pe acelea de a verifica legalitatea sederii in Statele Unite a emigrantilor.
Apoi, a mai existat si o alta problema, care tine de conflictul de interese. Omul, care are afaceri in domeniul munitiilor, avea un contract chiar cu departamentul pe care urma sa-l conduca, care implica livrarea de munitie catre serviciile de politi si paza a frontierei. Contractul valora 6,2 milioane de dolari.
De asemenea, Kerik a fost acuzat, potrivit revistei Newsweek, ca in urma cu cativa ani pe numele sau ar fi fost emis un mandat de aresatre pentru ca nu si-ar fi platit taxele si impozitele ale unei afaceri pe care o conducea in New Jersey.
Printre potentialii inlocuitori ai lui Kerik figureaza actualul consilier pentru securitate interna al lui Bush, Frances Townsend, precum si subsecretarul Asa Hutchinson, guvernatorul statului Massachusetts, Mitt Romney, sau fostul guvernator al statului Virginia, James Gilmore.
Departamentul pentru Securitate Interna, creat de administratia Bush dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, are peste 170.000 de angajati specializati in domeniile imigrarii, vamilor, pazei de coasta, securitatii transporturilor.