Politică externă

Viitoarea Comisie Europeana se zgaltaie din incheieturi

22.10.2004, 00:00 12

Cu o saptamana inainte de votul in cadrul Parlamentului European asupra componentei noii Comisii Europene, pare tot mai probabil ca propunerile viitorului sef al Comsiei, Jose Manuel Durao Barroso, sa fie respinse.
Nici compromisul pe care l-a prezentat ieri Durao Barroso in fata liderilor Parlamentului European nu a fost acceptat de catre o parte impostanta a europarlamentarilor. este vorba despre disponibilitatea lui Durao barroso de a prelua el insusi atributiile privind discriminarile si drepturile omului, care i-ar reveni in mod natural comisarului pentru justitie. Aceasta dupa ce socialistii, comunistii, euroscepticii si o parte dintre liberali s-au simtit ofensati de solicitarea noului sef al Comisiei Europene de a-l investi pe italianul Rocco Buttiglione comisar pentru justitie.
Acesta este un profesor universitar respectat in Italia, un apropiat al Vaticanului, totodata un om cu vederi conservatoare foarte exigente. Depozitii mai vechi ale sale, cum ar fi aceea despre homosexualitate - pe care o priveste ca pe un pacat -, despre rolul unei femei in familie - pe care o vede doar facand copii si bucurandu-se de protectia sotului - sau neicrederea sa in capacitatea unei femei singure de a se descurca si ca mama, au starnit furia europarlamentarilor amintiti.
Omul si-a exprimat regretul fata de aceste declaratii, dar nu le-a retractat, insa a promis ca, atunci cand va avea de-a face cu probleme de discriminare, va da un pas inapoi si va cere sfatul celor care s-au dovedit in timp mai obiectivi. Europarlamentarii de stanga si cei liberali (o parte doar dintre ei) vor schimbarea lui.
Multi dintre ei nu sunt insa multumiti nici de comisarul pentru energie, Laszlo Kovacs (fost comunist, fost lider al Partidului ocialist Ungar), pe care il considera nepregatit. Nici de doua doamne, pe care le considera in conflict de interese - femeia de afaceri olandeza Neelie Kroes, nominalizata la competitie, si daneza Mariann Fischer-Boel, si ea om de afaceri, cu interese in agricultura, nominalizata pentru ... agricultura.
adelina.radulescu@zf.ro