Politică externă

Viitorul lui Brown, incert dupa pierderea alegerilor

05.05.2008, 17:58 11

Partidul Laburist din Marea Britanie a suferit o infrangere dezastruoasa in cadrul alegerilor locale din 1 mai, primul mare esec din ultimii 40 de ani. Rezultatele au aruncat partidul de guvernamant intr-o criza acuta, punand viitorul de lider al premierului Gordon Brown sub semnul intrebarii.
Rezultatele finale ii plaseaza pe laburisti pe locul trei in clasament cu 24% din voturi, fiind devansati de liberal-democrati (25 de procente) si de conservatori, care au fost votati de 44% dintre alegatori.
Lovitura de gratie a venit de la Londra, unde laburistul Ken Livingstone (primarul capitalei din 2000) a pierdut alegerile in fata conservatorului Boris Johnson.
Ce se va intampla, asadar, cu viitorul de lider al lui Gordon Brown?
Pe fondul rezultatelor slabe la alegerile locale, surse din partid au declarat ca, daca Brown nu va imbunatati imaginea Guvernului pana in toamna, premierul ar putea pierde scaunul de presedinte al labristilor.
Parlamentarul laburist Graham Stringer a fost primul care a deschis acest subiect, spunand ca membrii Partidului Laburist discuta posibilitatea ca Brown sa nu mai fie liderul lor.
"Cred ca Gordon va ramane in continuare liderul Partidului Laburist. Nu exista o traditie reala de regicid. Totusi, ar fi fals daca as spune ca nu exista discutii intre ministrii si parlamentarii laburisti cu privire la existenta unei provocari pentru Brown", a declarat parlamentarul pentru Sky News.
Primul-ministru se va intalni cu consilierii sai la resedinta oficiala din Chequers in aceasta saptamana pentru a discuta o relansare a partidului cu scopul de a prelua din nou initiativa politica.
Presa britanica a primit infrangerea laburistilor ca pe o schimbare a peisajului politic. "Daca Gordon Brown este invins si nu reuseste sa ofere laburistilor un al patrulea mandat consecutiv, atunci acesta este momentul pe care il vor alege istoricii pentru a marca inceputul sfarsitului pentru el in calitate de premier", a scris The Times.
Cu toate acestea, multe ziare au apreciat ca situatia nu este fatala pentru Gordon Brown. "A promis deja ca va 'invata lectia'. Daca Brown se concentreaza pe dificultatile economice, are timp sa recupereze pana la viitoarele alegeri", a scris Daily Mail.
In cadrul primului sau interviu la BBC de la aflarea rezultatelor la alegerile locale, Brown s-a declarat ieri "optimist" referitor la viitorul Marii Britanii, afirmand ca are "o strategie" pentru a redresa situatia economica a tarii, responsabila, in opinia sa, pentru infrangerea laburistilor in scrutinul de saptamana trecuta.
Intrebat despre capacitatea laburistilor de a se redresa, Brown a raspuns: "Bineinteles, sunt sigur ca ne vom reveni". Recunoscand ca acesta nu a fost "cel mai bun weekend" al sau, premierul britanic a declarat ca se simte "raspunzator" pentru infrangerea partidului si a adaugat ca nu are "absolut nicio scuza" in acest sens.
In ceea priveste zvonurile conform carora este rugat de laburisti sa plece de la Downing Street si din fruntea partidului, Brown a precizat ca se considera "persoana cea mai potrivita din tara, impreuna cu ministrul finantelor Alistair Darling, pentru a infrunta aceste provocari" (problemele economice - n.n.), recunoscand totodata in nume propriu ca trebuie sa dea dovada de rezistenta in fata unor asemenea dificultati.
Lucrurile au inceput sa scartaie inca din vara anului trecut, la putin timp de la instalarea sa la Downing Street numarul 10. Dosarul bancii Northen Rock, nationalizata dupa ce risca sa falimenteze, criza financiara mondiala sau incetinirea ritmului de dezvoltare a economiei britanice s-au adaugat seriei de gafe politice care au subminat grav autoritatea lui Brown.
Ultimul episod se refera la suprimarea controversata a unei prime transe de impozit de 10% pe veniturile mici. Aceasta masura a atras dupa sine importante nemultumiri, care s-au facut auzite si in interiorul partidului. Cel mai aprig critic al acestei decizii este parlamentarul Frank Field.
Field a cerut Guvernului sa ofere compensatii familiilor sarace afectate de aceasta masura si ca rezultatele slabe obtinute de laburisti se datoreaza neincrederii pe care o au aceste familii in partidul de guvernamant.