Politică externă

Vladimir Putin intervine in cursa prezidentiala din Ucraina

28.10.2004, 00:00 16

Cu doar patru zile inante de scrutinul prezidential din Ucraina, presedintele rus, Vladimir Putin, a avut o interventie televizata de mai bine de o ora la trei din cele patru televiziuni de la Kiev, in care si-a declarat sprijinul pentru actualul prim-ministru ucrainean, Victor Ianukovici.
Putin nu l-a numit pe Ianukovici, dar a laudat activitatea actualelor autoritati ucrainene, care sunt reprezentate in cursa prezidentiala de actualul premier, sustinut si de presedintele in exercitiu, Leonid Kucima. Vladimir Putin a omagiat realizarile din domeniul economic pe care le-a obtinut actualul premier in ultimul an.
Liderul de la Kremlin a participat la o emisiune deschisa, la care au aparut peste 80.000 de mesaje transmise prin e-mail de la telespectatori si, mai mult decat atat, a raspuns si unor intrebari pe care cativa privitori au avut prilejul sa i le adreseze in direct. Este un gen de emisiune foarte rar pentru liderul de la Moscova, pe care la el in tara nu l-a exersat nici in timpul campaniei electorale. El nu a aparut alaturi de contracandidatii sai la televiziuni in timpul campaniei din primavara acestui an. Asta in conditiile in care cele mai multe ziare si toate televiziunile ruse sunt controlate de catre administratia prezidentiala.
Liderul opozitiei, creditat de previziunile electorale cu sanse reale de a castiga, un liberal prooccidental, Victor Iuscenko, a criticat prezenta lui Putin in Ucraina. El a spus ca Rusia este inca influenta in mentalitatea votantilor din fosta tara membra a Uniunii Sovietice, iar participarea liderului de la Moscova in aceasta campanie ar putea avea efecte asupra rezultatului votului de duminica.
Rusia doreste, potrivit unor analisti occidentali, sa-si sporeasca influenta in spatiul fost sovietic, Ucraina, Belarus, Georgia sau Republica Moldova constituind tinte in acest sens. Ucraina a traversat o perioada de raceala in relatiile cu Rusia, in timpul ultimului mandat al lui Leonid Kucima, insa in ultima vreme au existat o serie de semnale ca lucrurile incep sa capete o noua anvergura - spre incalzirea sentimentelor. Belarus este un permanent satelit al Moscovei, cel putin prin politica pe care o duce administratia Lucasenko, iar in Georgia lucrurile s-au schimbat la inceputul acestui an, cand la conducerea tarii a venit un tanar prooccidental, Mihail Saakasvili. Moldova penduleaza in ultima vreme intre a tine la distanta influenta rusa si apropierea de UE si NATO, insa nu exista inca semnale transante in privinta pozitionarii Chisinaului fata de acesti poli de putere. adelina.radulescu@zf.ro