Politică externă

Voronin nu vine la Putna

02.07.2004, 00:00 12

Negocierile diplomatice dintre Romania si Republica Moldova cu privire la convenirea conditiilor pe baza carora presedintele de la hisinau, Vladimir Voronin, ar fi urmat sa vina la Putna, la comemorarea lui Stefan cel Mare, au esuat.
Dupa doua zile de negocieri, reprezentantul Chisinaului, Sergiu Moldovan, a plecat acasa fara vreun rezultat. Vladimir Voronin ceruse ca, inainte de a accepta invitatia partii romane de a merge la manifestarile dedicate lui Stefan cel Mare, intre cele doua tari sa fie semnata o declaratie privind relatiile dintre parti.
Ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a declarat ca nu s-a ajuns la un acord cu Republica Moldova pe tema semnarii unui document referitor la stabilitatea si integritatea acestui stat.
Un astfel de document ar urma sa fie semnat in luna septembrie.
Geoana a precizat ca timpul a fost foarte scurt si nu a fost posibil sa se ajunga la un compromis. El a adaugat ca la formula de text propusa de Chisinau, partea romana a avut unele obiectii.
Si de la Cotroceni a venit o informatie potrivit careia discutiile au fost deschise si o precizare - nu ar fi existat nici o conditionare pentru venirea lui Voronin la Putna.
Intre Romania si Republica Moldova relatiile s-au racit de cand la Chisinau au venit la putere comunistii. In mai multe randuri, oficiali de peste Prut au denuntat ceea ce au numit tendinte expansioniste ale Romaniei in Basarabia si Bucovina, legate de limba romana si de Biserica Ortodoxa Romana.
Ministrul Geoana a amintit, ieri, ca Romania doreste ca Moldova sa se integreze n spatiul european si, de asemenea, insista asupra gasirii unei solutii pentru conflictul transnistrean.
In Transnistria exista inca trupe rusesti, care ar fi trebuit sa fie retrase in urma cu un an si jumatate, dar pe care Kremlinul intarzie sa le recheme. Intre timp a fost propus, de catre Rusia, un plan de federalizare a Republicii Moldova, care a fost respins de Voronin - un gest care a racit relatiile cu Moscova.
De altfel, retragerea trupelor ruse din tarile care au facurt parte din URSS (este si cazul Georgiei) a constituit adesea in ultima vreme o solicitare expresa a Statelor Unite si a Uniunii Europene in declaratii cat se poate de oficiale, de la cele mai inalte niveluri. adelina.radulescu@zf.ro