Politică externă

Votul de la Dresda o apropie pe Merkel de sefia guvernului, iar pe Schroeder de pensie

04.10.2005, 18:43 14

Votul de duminica trecuta din circumscriptia electorala Dresda-I a fost castigat de catre crestin-democratii (CDU) Angelei Merkel, care isi maresc astfel cu un loc avansul in Bundestag fata de principalii rivali social-democrati (SPD), dispunand acum de 226 de parlamentari, fata de cei 222 ai SPD.

Insa, mai important pentru CDU, acestia au obtinut o victorie simbolica in fata pretentiilor lui Gerhard Schroeder de a ramane cancelar.

Presa germana considera ca rezultatul votului din circumscriptia Dresda va spori presiunea la care este supus actualul cancelar, Gerhard Schroeder, de a renunta la pretentia de a ramane la sefia guvernului in cazul formarii unei mari coalitii intre social-democrati si crestin-democrati.

Votul din Dresda fusese amanat datorita decesului unui candidat al unei formatiuni de extrema dreapta chiar in timpul campaniei electorale. Rezultatele preliminare indica faptul ca CDU a intrunit 37% din voturi, in timp ce social-democratii au obtinut un scor mai slab decat media pe tara, cu doar 32%. Dupa cum era de asteptat, Noul Partid al Stangii, care este format din fostii comunisti est-germani si dintr-o aripa radicala desprinsa din SPD, a obtinut un scor bun, intrunind aproape 20% din voturile locuitorilor Dresdei. Electoratul Partidului Stangii este format in mare parte din locuitorii fostei RDG, Dresda fiind situata in aceste landuri estice ale Germaniei.

Analistii politici germani au remarcat votul tactic al electoratului de dreapta. Daca la votul direct candidatul crestin-democrat a obtinut 37% din voturi, iar cel liberal doar 4,7%, la votul pe lista, voturile liberalilor au sporit la 16,6%, in timp ce CDU n-a obtinut decat 24,4%, fiind clasati in urma SPD. Este inca un indiciu ca electoratul de dreapta agreeaza ideea unei coalitii "negru-galben" intre crestin-democrati si liberali.

Liderii SPD au incercat sa minimalizeze importanta votului, Franz Muntefering, presedintele SPD, declarand ca rezultatul scrutinului pe lista indica ca social-democratii "sunt forta politica cea mai importanta". Cu toate acestea, Muntefering a adoptat o linie mai concilianta in cadrul unui interviu acordat publicatiei Der Spiegel. Acesta a declarat ca nu exclude posibilitatea ca guvernul marii coalitii sa nu fie condus de Gerhard Schroeder.

De partea cealalta, mai multe voci din cadrul CDU au sustinut ca Gerhard Schroeder ar trebui sa se trezeasca la realitate si sa lase altuia scaunul de cancelar. "Cineva din SPD ar trebui sa-si ia inima in dinti si sa-i spuna lui Gerhard Schroeder ca pentru el lupta s-a terminat. SPD trebuie sa accepte pana la urma ideea ca Angela Merkel va fi cancelar", a afirmat Roland Koch, ministru-presedinte CDU pentru statul regional Hessa. Refuzul lui Gerhard Schroeder de a recunoaste victoria crestin-democratilor, incercand sa invoce faptul ca CDU luata separat de aliata sa bavareza CSU ar fi obtinut mai putine voturi decat social-democratii, reprezinta o ruptura cu traditia politica a Germaniei in perioada postbelica.

Secretarul general al CDU, Volker Kauder, a declarat ca alegatorii din Dresda au intarit in mod clar pozitia Angelei Merkel si a cerut "fortelor responsabile" din cadrul SPD sa recunoasca acest lucru.

Este de asteptat ca negocierile formale intre principalele formatiuni politice germane in vederea conturarii unei coalitii de guvernare sa inceapa saptamana aceasta, dupa ce timp de doua saptamani, intre scrutinul de pe 18 septembrie si alegerile din circumscriptia Dresda, liderii CDU si cei ai SPD au avut mai multe "intalniri exploratorii". Desi nu s-a ajuns la un acord final in privinta numelui cancelarului, aceste discutii au ajuns deja la un nivel, axandu-se pe teme concrete cum ar fi politica fiscala si cea din domeniul asigurarilor sociale.

Conform publicatiei germane Welt am Sonntag, cele doua partide ar fi convenit deja asupra unui program de austeritate fiscala. Saptamanalul german afirma ca cele doua formatiuni au convenit sa aduca deficitul bugetar al Germaniei sub cota de 3% din PIB pana in 2007, desi Gerhard Schroeder s-ar fi opus initial unei astfel de idei. Aceasta ar insemna o schimbare semnificativa fata de programul electoral al CDU care s-a angajat sa revina in limitele Pactului de Stabilitate al monedei euro cel mai devreme in 2009, comenteaza Financial Times.

Surse din interiorul celor doua partide afirma ca o noua runda de discutii informale este necesara inaintea demararii negocierilor oficiale privind formarea unei coalitii de guvernare. Nu exista un termen limita pentru definitivarea negocierilor, insa partidele s-au angajat sa gaseasca o solutie viabila pana la sfarsitul lui octombrie cel mai tar-

ziu - la sase saptamani de la alegerile legislative din 18 septembrie. In aceasta situatie, Germania ar putea avea un nou cabinet si un nou cancelar pana la mijlocul lunii noiembrie.

Exista insa voci care afirma ca singura solutie pentru depasirea actualei ambiguitati politice ar fi organizarea de noi alegeri. Cotidianul Suddeutsche, cu orientare de stanga a consemnat de curand ca unii parlamentari social-democrati declara ca nu vor vota niciodata un cabinet in fruntea caruia se va afla Angela Merkel.

Situatia din Germania este urmarita cu mare interes in intreaga Europa, indeosebi de catre oficialii UE de la Bruxelles. Tinand cont ca in viitorul apropiat statele membre ale UE trebuie sa ia o serie de decizii foarte importante pentru viitoarea directie a Uniunii, ultimul lucru pe care si-l doresc acum oficialii europeni este ca incertitudinea politica din cel mai mare stat al UE sa se mentina pana in lunile noiembrie sau decembrie, noteaza EUObserver. mihnea.anastasiu@zf.ro