Politică

Premierul Nastase a starnit furia opozitiei

19.04.2004, 00:00 12



Anuntul primului ministru Adrian Nastase potrivit caruia ar fi angajat o firma de avocatura pentru a chema opozitia in instanta a starnit declaratii de protest din partea PD si al PNL. Sunt cele doua partide care avertizasera, impreuna cu PRM, ca se tem de fraudarea alegerilor din acest an. A fost vorba, la un moment dat, si de semnarea unui protocol intre cele trei formatiuni in acest sens, mai precis, de monitorizare, si cu observatori internationali, a felului in care decurg scrutinele programate in iunie si noiembrie ale acestui an.



Adrian Nastase a spus insa vineri, si a reluat tema sambata, ca aceia care mai spun ca se tem de fraudarea alegerilor vor fi chemati in judecata. Primul ministru, si lider al PSD, a mai spus ca a angajat deja o firma de avocatura care se afla in stadiul de a analiza declaratiile diferitilor lideri ai opozitiei.



Nastase a facut aceste anunturi pe un ton care a indignat opozitia,. Premierul in exercitiu a calificat demersul opoztiei ca fiind iresponsabil si a considerat ca aceia care fac asertiuni referitoare la posibilitatea fraudarii alegerilor sa le probeze sau sa plateasca.



Liderul PNL, Theodor Stolojan, a spus ca opozitia nu se va lasa intimidata de astfel de amenintari. El a mai spus ca partidul pe care il conduce nu are incredere in PSD si in Adrian Nastase. Stolojan a anuntat ca va apela la organizatii neguvernamentale din tara si din strainatate pentru a urmari alegerile din acest an. Exemplul pe care l-a oferit Theodor Stolojan ca motivatie a temerilor opozitiei a fost oganizarea referendumului pe tema aprobarii Constitutiei, de la finele anului trecut. Stolojan a reamintit de urnele mobile care au fost folosite cu asupra de masura la acel moment, de plimbarea lor in locuri in care legea le interzicea - in statii ale mijloacelor de transport in comun, piete sau alte locuri publice. "Am invatat lectia referendumului", a spus Stolojan. Intre timp, folosirea urnelor mobile a fost restrictionata printr-un proiect de modificare a legilor electorale, la cerea opozitiei.



O alta masura pe care a luat-o PSD pentru a atrage prezenta legala la vot in favoarea validarii referendumului a fost si asa-numita mituire a electoratului. Reste vorba despre oferirea de castiguri materiale celor care participau la referendumul cu pricina, cele mai multe organizate de catre lideri locali ai PSD - de la Bacau, Gorj si cateva sectoare bucurestene fiind exemple care incrimineaza aceste demersuri, departe de regulile democratice.



Nu in ultimul rand, opozitia nu a fost de acord la vremea respectiva nici cu organizarea pe parcursul a doua zile scrutinului prin care era supusa la vot noua Constitutie. Presa, la randul sau, a demonstrat cum in zilele respective s-a putut vota in mai multe randuri in localitati diferite.



Si PD a considerat ca declaratiile lui Adrian Nastase sunt menite sa intimideze opozitia. Prin Emil Boc, presedinte executiv al PD, aceasta formtiune a atras atentia ca va critica in continuare orice deviere de la normele democratice ale actualei guvernari. Boc a adus in discutie banii din care va fi platita firma de avocatura angajata de primul-ministru. El a spus ca nu accepta ca banii respctivi sa fie luati din fondurile publice. adelina.radulescu@zf.ro