Politică

Proiect de coagulare a dreptei inainte de alegeri

03.08.2004, 00:00 13

Inca un proiect de coagulare a formatiunilor politice de sorginte crestin-democrata si populara a fost facut ieri public, in conditiile in care in ultima vreme reprezentantii acestui curent politic vorbesc tot mai des despre unificare.
Smaranda Enache, vicepresedinte al Actiunii Populare (formatiune condusa de fostul presedinte Emil Constantinescu) a lansat in discutie ideea infiintarii unei federatii a partidelor si organizatiilor civice crestin-democrate, sub numele Alianta Populara Crestin-Democrata. In aceasta structura ar fi asteptate atat formatiuni politice -PNTCD, Partidul Crestin Democrat, URR - dar si asociatii civice precum Alianta Civica, Uniunea Civica Maghiara, Forumul Democrat German.
Alianta Populara Crestin Democrata ar functiona asemenea Partidului Popular European, de al carui sprijin se bucura, afirma Smaranda Enache. Pe termen scurt, noua structura politica ar avea conducere colegiala. La alegerile generale ar putea prezenta candidati inregistrati sub sigla unui singur partid, probabil PNTCD. Dupa scrutinul din toamna insa, in interiorul aliantei ar urma sa aiba loc o succesiune de fuziuni intre partidele si formatiune componente.
Partidele de orientare crestin-democrata si populara - PNTCD, Actiunea Populara, PPCD constituit de fostul prim-ministru Radu Vasile - nu au reusit sa gaseasca punti de comunicare cu atat mai putin o solutie de unificare. La mijloc sunt orgolii personale si dispute din trecut peste care liderii acestor formatiuni se pare ca nu le pot depasi.