Politică

PSD intampina Codul proprietatii cu o motiune de cenzura

10.05.2005, 20:06 19

PSD va depune o motiune de cenzura in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea, in Parlament, pe Codul proprietatii sau pe pachetul legislativ privind modificarea legilor din domeniul justitiei.

"Ne preocupt ce se va intampla cu terenurile de sub blocuri, terenurile de sub institutii, de sub scoli", a declarat ieri vicepresedintele PSD, Corina Cretu, dupa intalnirea saptamanala a conducerii partidului, unde s-a luat aceasta decizie. Potrivit Corinei Cretu, in opinia PSD, pachetul de legi pentru restituirea proprietatilor confiscate de fostul regim comunist "este elaborat intr-o maniera exagerata".

"Daca nu vom avea posibilitatea sa participam la dezbateri, in Parlament, vom depune o motiune de cenzura", a afirmat vicepresedintele PSD.

Mai multi responsabili guvernamentali au anuntat ca Guvernul isi va angaja raspunderea, in Parlament, pe pachetul privind legile proprietatii, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii. Un astfel de procedeu face posibila depunerea unei motiuni de cenzura care, adoptata, ar conduce la demiterea Guvernului. Daca motiunea nu trece, proiectul pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea este considerat adoptat, fara modificari.

Guvernul a lansat ieri in dezbatere publica Codul proprietatii, care ar urma sa modifice legile in domeniu, in sensul retrocedarii "in integrum" a caselor, terenurilor si a altor utilitati, confiscate in vremea regimului comunist.



Partidele raman fara sedii

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca aproape 300 de cladiri apartinand unor spitale, cateva zeci de sedii de ambasade mai multe sedii de partide politice revendicate de fostii proprietari vor putea fi retrocedate, dupa aplicarea noii legislatii.

Potrivit lui Olteanu, intre cladirile revendicate se afla sediile centrale ale PSD, UDMR si PPRM si doua ale PNL, unul din Brasov, iar celalalt in Bucuresti - mai precis sediul filialei liberalilor din sectorul 5.

Actuala lege a restituirii imobilelor nationalizate, (Legea 10/2001) exclude de la retrocedare imobilele apartinand partidelor politice, ambasadelor, consulatelor si institutiilor publice. Legea a fost initiata in timpul guvernarii fostei coalitii de centru-dreapta, dar a fost aprobata defintiv, in 2001, in mandatul guvernului PSD. Cei care nu-si puteau primi inapoi proprietatile urmau sa fie despagubiti, prevedea legea. Dar un astfel de proiect nu a aparut nici pana la aceasta data.

A fost o lunga polemica privind nivelul la care ar urma sa se ridice despagubirile. Fostul presedinte Ion Iliescu spunea ca despagubirile vor ajunge la aproximativ 50 de miliarde de euro, in vreme ce fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica (sub mandatul caruia au fost elaborate legile proprietatii) vorbea de despagubiri cifrate in jurul valorii de cinci miliarde de euro.

Noul pachet de legi privind proprietatea contine, printre prevederile importante, infiintarea "Fondului Proprietatea", destinat platii despagubirilor pentru cei carora nu le pot fi retrocedate bunurile in natura.

Fondul va fi infiintat in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Ministerul de Finante va pregati, in acelasi timp, o licitatie internationala pentru desemnarea administratorului Fondului.

Reprezentantii Guvernului estimeaza ca licitatia sa aiba loc in toamna acestui an, iar emiterea titlurilor de plata sa fie operationala de la inceputului anului 2006.

Potrivit proiectului guvernamental, se va asigura valorificarea rapida a titlurilor de despagubire, prin transformarea lor in actiuni la Fondul Proprietatea. Acest Fond va fi cotat la Bursa din Bucuresti si la burse de valori din strainatate.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Nicolae Ivan, a declarat ieri ca Fondul va permite o distribuire justa si echilibrata a despagubirilor. "Acest Fond va contine mai multe miliarde de euro si va fi, probabil, unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Europa de Est, care nu va fi in mana statului", a adaugat Ivan. Potrivit acestuia, este vorba despre 50.000 de fosti proprietari carora nu le vor putea fi restituite bunurile si care vor primi actiuni la Fondul Proprietatea.

PSD spune ca aceste modificari sunt in detrimentul celor saraci, iar promovandu-le "Guvernul isi rezolva interesele de grup", dupa cum a declarat Corina Cretu.

La randul sau, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat ca pachetul nu este acceptabil pentru PSD: "Pachetul de legi privind proprietatea excede ceea ce, din punctul nostru de vedere, ca partid de stanga, putem accepta in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor". PSD este nemultumit si de intentia Guvernului de a-si angaja raspunderea pe pachetul de legi privind justitia si, daca acest lucru se va materializa, va depune o motiune de cenzura si in acest domeniu.

Fostul ministru al justitiei, senatorul PSD Cristian Diaconescu, i-a transmis ieri o scrisoare deschisa ministrului de resort, Monica Macovei, in care o asigura de sprijinul PSD in promovarea unora dintre prevederile legilor reformei in Justitie, dar face si o serie de observatii.

Diaconescu spune ca proiectul de modificare a celor trei legi contine si "prevederi neconstitutionale". Intre acestea, el mentioneaza abrogarea introducerea obligativitatii pentru CSM de a prezenta Parlamentului Romaniei raportul anual asupra activitatii sale, controlul pe care ministrul justitiei poate, din proprie initiativa, sa il exercite asupra procurorilor in ceea ce priveste modul in care acestia isi indeplinesc atributiile de serviciu si obligatia ca Parchetul General sa prezinte raportul anual de activitate ministrului justitiei.

Modificarea legilor justitiei a produs un conflict intre CSM si ministrul justitiei. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, saptamana trecuta, amanarea dezbaterii amendamentelor la cele trei legi privind reforma judiciara, pentru ca judecatorii, procurorii si societatea civila sa-si exprime observatiile fata de modificarile propuse de Ministerul Justitiei. Monica Macovei a spus ca aceasta amanare tergiverseaza reforma in justitie. iulian.anghel@zf.ro

Cele mai citite ştiri