Politică

PSD isi asteapta liderul

27.08.2004, 00:00 8

Congresul extraordinar al PSD va incerca astazi sa gaseasca raspunsul la doua chestiuni care framanta partidul: rolul pe care presedintele Ion Iliescu il va juca in aceasta formatiune dupa alegerile generale si daca este nevoie de lansarea candidaturii pentru prim-ministru odata cu cea a prezidentiabilului Adrian Nastase. De asemenea, conducerea PSD va avea de infruntat nemultumiri ce vin din partea unora dintre senatorii si deputatii care nu se mai regasesc pe listele electorale. Congresul extraordinar a fost convocat initial pentru a-l desemna, oficial si festiv, pe Adrian Nastase candidat pentru Cotroceni si pentru a face cunoscuta strategia electorala a partidului.
Revenirea in PSD a presedintelui Ion Iliescu a provocat discutii si chiar preocupari pentru unii dintre membrii partidului. Discutia a fost accentuata dupa ce Adrian Nastase a anuntat ca va candida pentru functia suprema in stat, ceea ce implica renuntarea la sefia partidului in cazul in care castiga mandatul pentru Cotroceni. Adrian Nastase spunea ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca "era logic" ca PSD sa adreseze presedintelui invitatia de a candida pe listele partidului si sa revina la conducerea partidului, dupa alegeri, intrucat "a asigurat intotdeauna stabilitatea si echilibrul" formatiunii social-democrate.
Sunt opinii, intalnite mai ales in randul oamenilor fideli sefului statului, ce sustin ca la congresul convocat astazi partidul de guvernamant sa ceara explicit angajamente ferme presedintelui privind rolul pe care il va juca dupa alegerile din noiembrie.
Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, a declarat ieri pentru ZF ca in mod "categoric" la Congres ar trebui adoptata o rezolutie care sa statueze intoarcerea lui Ion Iliescu in fruntea PSD. "Presedintele Ion Iliescu trebuie sa devina presedinte al PSD, dupa alegeri. Nu intr-o functie onorifica. Ion Iliescu este cel care a format partidul", argumenteaza Oprisan, coleg de filiala cu ministrul Miron Mitrea. Liderul de la Vrancea crede ca un document prin care sa fie statuat rolul lui Ion Iliescu in partid, dupa scrutinul din noiembrie, a fost deja initiat de conducerea partidului. In cazul in care acest demers nu a fost intreprins, Marian Oprisan afirma ca il va propune el la Congresul de astazi. Nu ar fi o idee izolata in partid intrucat, spune Marian Oprisan, si alti colegi ai sai, mai ales din filialele locale, sustin ca ar trebui clarificat acum rolul pe care Ion Iliescu sa-l aiba in PSD dupa alegeri. In cazul in care o asemenea rezolutie nu ar avea castig de cauza, liderul de la Vrancea spune ca ar trebui adoptat, cel putin, un document prin care PSD sa-i ceara sefului statului sa candideze pe listele partidului pentru Parlament.
Asupra acestui subiect parerile sunt impartite. Bogdan Niculescu-Duvaz, cunoscut drept apropiat al lui Adrian Nastase, afirma ca "e absurd" sa ceri presedintelui Ion Iliescu sa se pronunte asupra viitorului sau politic in timpul mandatului prezidential. In plus, afirma Niculescu-Duvaz, nu a fost finalizata nici legea care sa permita presedintelui sa participe la campania electorala si alegerile pentru Parlament. Pe langa dimensiunea legata de constitutionalitatea gestului, reprezentantul PSD spune ca exista si una "morala si reala": "Nu exista nici un dubiu ca dupa alegeri presedintele Iliescu va fi apropiat acestei linii politice. Cum anume, dumnealui va decide".
Si presedintele Iliescu a ezitat, pana acum, sa se pronunte. Corina Cretu, purtatorul de cuvant al presedintelui Ion Iliescu, a spus ieri ca la Congres seful statului nu va trimite nici un mesaj partidului intrucat nu vrea sa alimenteze controversele legate de implicarea sa in politica PSD. Presedintele va urmari cu interes congresul pentru ca este "legat sufleteste de formatiunea pe care a creat-o", potrivit Corinei Cretu, dar ca nu are nici o opinie despre intentia PSD de a-l invita sa conduca partidul dupa expirarea mandatului.  Alti reprezentanti cunoscuti ai partidului, fosti vicepresedinti, au refuzat ieri sa se pronunte daca Ion Iliescu ar trebui sau nu invitat la conducerea PSD. In urma cu o saptamana, intr-o emisiune televizata, Adrian Nastase spunea ca il vede pe Ion Iliescu mai degraba intr-o functie onorifica in partid, ci nu de natura executiva.
Este de asemenea neclar daca PSD va lansa odata cu candidatura pentru Cotroceni a lui Adrian Nastase si un potential prim-ministru. Si aici parerile sunt diferite. In mai multe randuri, presedintele PSD a spus ca nu crede in ideea tandemului dar, a admis, in acelasi timp sa avanseze o propunere pentru functia de sef al Executivului: Mircea Geoana. Asemenea lui Nastase, Bogdan Niculescu-Duvaz spunea ieri ca "ideea tandemului este una conjuncturala" in care el, personal, nu crede.
Este considerata, in schimb,  "o idee foarte buna" de catre presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Intre potentialii prim-ministrii, Oprisan i-a numit pe ministrul Miron Mitrea - totodata deputat de Vrancea si bun prieten al sau, dupa cum spunea intr-un interviu publicat recent in presa -, ministrul Ioan Talpes, fost consilier al presedintelui Iliescu, si ministrul Mircea Geoana.
Numele viitorului premier, in ipoteza in care PSD ar castiga alegerile, este putin probabil sa fie astazi anuntat, dar este asteptat un raspuns privind oportunitatea lansarii in campania electorala a unui tandem de candidaturi presedinte-premier.
Surse din partidul de guvernamant vorbesc si de unele nemultumiri acumulate mai ales in randul parlamentarilor. Ar fi vorba pe de o parte de faptul ca senatorii si deputatii nu au fost consultati de conducerea partidului privind intentia acestora de a mai candida, asa cum se stabilise la o intrunire tinuta in primavara la Sinaia. O alta sursa de nemultumire este neadoptarea Statutului parlamentarilor, o lege care ar fi oferit unele privilegii senatorilor si deputatilor, inclusiv pensii speciale, dar care a fost puternic contestata de societatea civila si partidele de opozitie. Este de asteptat, spun sursele citate, ca aceste nemultumiri sa fie spuse conducerii partidului.
Orice discutii contradictorii ar putea fi detensionate inainte de a ajunge in Congres. Astazi PSD isi va incepe ziua cu doua reuniuni executive - Biroul Executiv si Consiliul National - la care vor avea acces doar membrii partidului, reuniuni ce vor pregati terenul pentru dezbaterile din Congres.
mirela.luca@zf.ro