Politică

PSD isi pune haine de partid de opozitie

22.03.2005, 00:00 43


PSD incepe sa-si intre in rolul de partid de opozitie: pregateste mai multe demersuri prin care denunta actiuni ale arcului guvernamental si trimite in plan secund, cel putin la nivel de imagine, framantarile din partid.


Dupa cateva luni de declaratii acuzatoare schimbate intre liderii coagulati in jurul lui Ion Iliescu sau Adrian Nastase, ieri, cei doi lideri ai PSD au trimis o scrisoare deschisa membrilor de partid in care fac apel la "unitate" si "solidaritate". Ion Iliescu si Adrian Nastase cer activului de partid sa fie pregatit in orice moment de noi alegeri si pentru preluarea guvernarii.


Cei doi lideri emblematici pentru PSD cer totodata remobilizarea militantilor si membrilor de partid si reorientarea actiunilor partidului spre penalizarea greselilor actualei puteri. "Penalizarea greselilor actualei puteri si prezentarea unor solutii alternative credibile trebuie sa devina rapid principalul nostru element de conduita", precizeaza scrisoarea trimisa filialelor.


Mesajul a ajuns intai la membrii conducerii centrale. O disputa mai veche intre Ion Iliescu si vicepresedintele Mircea Geoana se incearca a fi stinsa. Mircea Geoana, care recent il considera senil pe fostul presedinte, afirma ieri ca "orice om cu scaun la cap isi da seama ca PSD are nevoie de Ion Iliescu". Este o declaratie pacifista comparativ cu asalturile declarative care au avut loc anterior intre Iliescu si Geoana.


Trecerea in plan secund la nivel de imagine a miscarilor din partid are loc o data cu o ofensiva pe care PSD o pregateste impotriva mai multor proiecte politice ale puterii.


In urmatoarele zile PSD va depune o motiune simpla la Camera Deputatilor prin care va denunta presiunile actualei puteri fata de administratia publica locala. Fostul partid de guvernamant acuza concedierea abuziva a mai multor functionari din serviciile descen-tralizate. Sunt aceleasi acuzatii adresate de fosta opozitie PSD, in timpul guvernarii.


O data cu demersul in Parlament, PSD va reclama Cabinetul Tariceanu la Bruxelles si Strasbourg. "Vom adresa o scrisoare Comisiei Europene si Parlamentului European privind interferenta puterii in administratia publica. Vom semna-la, de asemenea, alte probleme de integrare europeana care ne ingrijoreaza", a declarat vicepre-sedintele PSD, Mircea Geoana. Reprezentantul fostului partid de guvernare o acuza pe Monica Macovei, ministrul justitiei, de incercarea de a reintroduce controlul politic in justitie, ceea ce, spune Geoana, ar putea atrage critici aspre din partea Comisiei Europene, la publicarea raportului de tara.


PSD pregateste o a doua motiune simpla, pe care o va inregistra in Senat saptamana viitoare. Cea de-a doua motiune va avea ca obiect situatia din agricultura. Mai exact, PSD va denunta reintroducerea sistemului de acordare a cupoanelor agricole pentru motorina. Aceasta decizie, luata de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a provocat obiectii si din partea unor asociatii din agricultura care ar fi preferat acordarea subventiilor in bani.


Reactii critice a starnit ieri din partea PSD nominalizarea noului vicepremier Gheorghe Seculici. Mircea Geoana a spus ca este ingrijorator faptul ca desemnarea in guvern se face pe baza de relatii, de aliante de rudenie si nu pe competente si performante. "Ne intoarcem la guvernarea de algoritm si de cumetrie", a declarat Geoana, facand trimitere la relatia de rudenie dintre seful statului si vicepremierul Seculici. mirela.luca@zf.ro