Politică

PSD nu pleaca de la guvernare, dar coalitia tine de un fir de ata

PSD nu pleaca de la guvernare, dar coalitia tine de un fir de ata
04.09.2009, 00:00 20

Liderul PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat ieri pe presedintele Traian Basescu ca urmareste sa fraudeze alegerile prezidentiale (inclusiv prin preluarea controlului asupra Ministerului de Interne, condus acum de Dan Nica, PSD), in vreme ce surse guvernamentale, citate de Mediafax, sustin ca premierul Emil Boc (PD-L) avea miercuri seara pe masa decizia de revocare a ministrului social-democrat al educatiei, Ecaterina Andronescu, in cazul in care aceasta nu ar fi fost de acord cu proiectul privind educatia pe care Executivul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului.

Intr-un for de decizie extins, organizat la Calinesti, Arges, liderul PSD, Mircea Geoana a sustinut ca Romania nu are nevoie in acest moment de criza economica si de o criza politica, dar a punctat: PSD are un parteneriat cu PD-L, nu cu Traian Basescu.

"Ramanerea noastra la guvernare depinde foarte mult de descatusarea de Traian Basescu a acestui partid", a sustinut Geoana intr-o declaratie 100% electorala.

 

Protestul PSD, redus la tacere

La capatul unei sedinte de peste 10 ore Emil Boc a anuntat, in noaptea de miercuri spre joi, angajarea raspunderii Guvernului pe trei proiecte de lege - legea salarizarii unice, legea restructurarii agentiilor guvernamentale si codul educatiei. Premierul nu a tinut seama de protestul PSD fata de acest ultim proiect (social-democratii vor ca el sa fie promovat prin dezbatere parlamentara), iar ieri, intr-un for extins de conducere a partidului, ipoteza iesirii de la guvernare a fost exprimata de mai multi lideri ai partidului, ipoteza respinsa insa de Adrian Nastase, Ion Iliescu si chiar Geoana.

Mai mult, dincolo de acuzatiile la adresa lui Basescu, potrivit carora acesta urmareste fraudarea alegerilor prezidentiale, liderul PSD a mai venit cu un repros la fel de grav. Adversarii partidului sau inregistreaza sedintele PSD pentru a-l discredita.

Geoana s-a aratat preocupat de inmultirea situatiilor in care declaratii si conversatii ale unor membri PSD "sunt tot mai des violate". "Teama mea este ca asta este facuta de o maniera coordonata de catre actualul regim politic, folosind si abuzand de puterea statului roman", a adaugat el.

Daca vorbim, totusi, despre un regim politic, din acesta face parte si PSD, insa, dupa cum arata datele, nu este exclus ca social-democratii sa paraseasca aceasta pozitie.

Geoana a facut afirmatiile de mai sus dupa ce miercuri in presa a aparut o inregistrare cu el, in care opina ca "Basescu este in cadere libera", printul Radu Duda s-ar putea retrage din cursa electorala, iar Crin Antonescu stag-neaza.

PSD nu va vota impotriva Guvernului in cazul in care va aparea o mo-tiune de cenzura ca urmare a angajarii, numai ca doreste ca in Parlament sa aduca modificari actelor normative transmise spre asumare, a spus Geoana.

 

PD-L: Nu au decat sa plece

De cealalta parte, discursul PD-L a fost la fel de acid.

Premierul a opinat ca angajarea raspunderii va stabili daca cele doua partide aflate la guvernare doresc cu adevarat sa reformeze statul, deoarece legile initiate de Guvern nu pot fi promovate daca nu sunt sustinute atat de PD-L, cat si de PSD, a declarat liderul PD-L, premierul Emil Boc. Alti lideri ai partidului, intre care Theodor Stolojan, Adriean Videanu si Gheorghe Flutur au acuzat de-a dreptul PSD ca este un partid care franeaza reformele.

 

Andronescu a fost la un pas de demitere

Pe de alta parte, premierul Emil Boc avea pregatita hartia pentru remanierea ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu, in cazul in care aceasta nu ar fi fost de acord cu varianta finala a legii educatiei pe care Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Surse democrat-liberale au declarat ca, in cazul in care nu ar fi existat un consens in Executiv, miercuri seara, pe legea reformei educatiei, premierul Emil Boc era pregatit sa o remanieze pe Andronescu.

Potrivit surselor citate, premierul i-a transmis ca el este cel care isi asuma raspunderea in Parlament, astfel ca el decide cum va arata varianta finala a proiectului legii educatiei.

Printre pretentiile ridicate de ministrul Andronescu, in sedinta de guvern, ar fi fost si aceea ca legea sa aiba in titulatura sintagma "cod al educatiei".

 

Fiecare cu legile lui

Sursele citate au mai aratat ca, in contextul blocajului existent la nivelul relatiei PD-L-PSD, in special din perspectiva parlamentara, unde nu mai exista o majoritate, democrat-liberalii sunt hotarati sa adopte toate legile privind reforma statului prin asumarea raspunderii.

Printre aceste legi care urmeaza sa intre in asumare se afla cea care vizeaza reforma sistemului de pensii, legea descentralizarii si a aplicarii standardelor de cost calitative si cantitative.

De cealalta parte, Geoana a anuntat ieri ca partidul sau va promova luni in Parlament o lege privind fondul social de locuinte si o initiativa privind reducerea facturii la incalzire si la intretinere, iar in saptamanile urmatoare un proiect privind ajutorarea IMM-urilor care au obtinut credite de la banci si acum nu le mai pot rambursa.