Politică

PSD si-a asezat in teren taberele care isi disputa sefia partidului

04.03.2005, 00:00 16

Desfasurarea de forte de la organizatia PSD Bucuresti a adus unele clarificari in privinta miscarilor pentru preluarea ierarhiei in partid si a pozitionat in teren, in perspectiva Congresului, jucatorii politici ai zilei: Ion Iliescu si Adrian Nastase si-au anuntat public intentiile de a candida la cele mai importante functii in partid, exact in aceasta ordine. Nu au lipsit declaratiile de sustinere pentru liderii apropiati fiecareia dintre parti. Numitor comun l-a constituit, pentru Ion Iliescu si Adrian Nastase, asumarea lui Marian Vanghelie drept candidat al PSD la Primaria Capitalei.

Dupa mai bine de doua luni de tatonari, Ion Iliescu si-a anuntat explicit miercuri-seara, la conferinta filialei Bucuresti, intentia de a candida la presedintia PSD, prima pozitie in partid. A facut acest gest dupa ce organizatia Capitalei, condusa de unul dintre vicepresedintii apropiati, Dan Ioan Popescu, a adoptat, in aplauzele a sute de membri ai partidului din Bucuresti, o motiune de sustinere a candidaturii lui Ion Iliescu la presedintia PSD.


"Intrucat in ultimele zile s-a facut pe aceasta tema multa agitatie, ca ar exista ambiguitati, ca asta ar alimenta nu stiu ce tulburari in mintile multor oameni, am zis: 'Bun, accept si acest joc deschis, pornind de la o propunere oficiala a Conferintei municipale'", a declarat Iliescu.


Pentru prima pozitie in partid si-a aratat interesul de a candida Ioan Rus, presedinte al filialei Cluj, si vicepresedintele Mircea Geoana, aflat intr-un conflict public cu Ion Iliescu.


Desi cele doua parti incearca sa tempereze disputa publica, la conferinta filialei Bucuresti Mircea Geoana a fost atacat de doi sustinatori ferventi ai fostului presedinte.


Abia reconfirmat lider al organizatiei, Dan Ioan Popescu a facut o evaluare a rezultatelor alegerilor in Bucuresti, oprindu-se asupra momentului alegerilor locale, in care candidat a fost Mircea Geoana. Popescu a sustinut ca el a facut ca Mircea Geoana sa candideze la Primaria Bucurestilor anul trecut, fostul ministru de externe conditionand candidatura de obtinerea sefiei filialei Capitalei. Dan Ioan Popescu l-a acuzat pe Geoana ca din cauza rezultatelor sale electorale a tras in jos si candidatii PSD de la sectoare, pierzandu-se astfel, potrivit calculelor PSD, primariile din trei sectoare. In replica, Mircea Geoana a spus ca se astepta la criticile adresate de Dan Ioan Popescu intrucat fac parte din "recuzita politica folosita si pana acum".



Ulterior, Ion Iliescu a spus ca Mircea Geoana "a picat ca musca-n lapte" in competitia pentru Primaria Bucuresti, insa a fost "foarte receptiv, deschis", desi "se vedea ca nu are feeling-ul necesar".



Criticile adresate lui Geoana au fost contracarate de Adrian Nastase, care aspira la a doua pozitie de conducere in partid. "Mircea Geoana a acceptat cu loialitate si prietenie sa fie candidat la Bucuresti cand stia ca asta inseamna pentru el, neobisnuit cu multe lucruri, o sarcina foarte dificila", a spus Nastase.



Adrian Nastase a promovat, in perspectiva alegerilor la Congres, candidatura reprezentantilor noului val in partid. El a spus ca oameni precum Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Ioan Rus, trebuie sa fie in viitoarea conducere a partidului.



Sedinta maraton de la organizatia Bucuresti a mai adus o noutate: asumarea publica de catre Adrian Nastase si Ion Iliescu a candidaturii lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei, gest caruia cei doi lideri i s-au opus in mod deschis.



Timp de mai bine de o jumatate de ora, Vanghelie, incurajat de aplauzele salii, a vorbit miercuri-seara despre "multele suparari". Intre nemultumiri, Vanghelie a punctat ostilitatea pe care colegi ai sai de partid ar fi manifestat-o fata de el ca om politic. A avut un discurs critic, punctat cu epitete gen "javre" si "maimutoi" la adresa unor colegi de partid, fara a-i nominaliza insa.



Iliescu, la aniversarea a 3x25 de ani



Simpli membri sau de vaza ai PSD l-au sarbatorit ieri pe Ion Iliescu, "patriarhul partidului", cum l-au numit mai multi invitati, la implinirea a 75 de ani, sau 3x25 in varianta sarbatoritului. Spre deosebire de aniversarile de la Cotroceni, in timpul mandatelor prezidentiale, in opozitie Ion Iliescu a avut mai putini oaspeti. Marea lor parte membri ai partidului, usor de recunoscut dupa haine si cosurile imense de trandafiri aduse sarbatoritului. Lideri mai noi sau mai vechi, "discipoli" ai lui Iliescu, au venit sa-si declare omagiile fostului presedinte. Dan Ioan Popescu si membrii filialei Bucuresti i-au adus cadou o gravura inscriptionata: "Un om, o revolutie, o tara - Ion Iliescu". Miron Mitrea, si el un sustinator asiduu al fostului presedinte, incerca sa-si faca loc spre sarbatorit, in jurul caruia roia fara astampar fostul consilier de la Cotroceni, Dan Iosif. Ioan Mircea Pascu proteja, in invalmaseala, cadoul: o sticla de Don Perignon din 1996, an in care partidul a facut botezul opozitiei. Exceptie de la pelerinajul in fata lui Ion Iliescu au facut Adrian Nastase, plecat intr-o vizita in Grecia, care insa l-a felicitat telefonic, Mircea Geoana, aflat intr-un conflict public cu Ion Iliescu, Ioan Rus, liderul de la Cluj cu aspiratii la presedintia partidului. La aniversarea liderului PSD au venit si fani din tinerete. Intre ei, o doamna din generatia fostului presedinte l-a asteptat pe sarbatorit, pe treptele PSD, cu o poza, facuta impreuna cu Ion Iliescu in urma cu 49 de ani, cand longevivul om politic isi facea campania electorala pentru un loc in Marea Adunare Nationala. "Era tare chipes, frumos. Si acum e chipes, dar a mai imbatranit", spunea ea cu tristete. I-a revenit zambetul pe buze cand Ion Iliescu s-a pozat din nou impreuna cu ea: la fel de zambitor ca acum 49 de ani, tot in campanie electorala. De aceasta data in PSD, nu pentru Marea Adunare Nationala. mirela.luca@zf.ro