Politică

PSD si PRM nu au votat investirea Cabinetul Tariceanu

29.12.2004, 00:00 28

PSD si PRM au anuntat ca nu voteaza Cabinetul Tariceanu. Asta inseamna 227 de voturi, iar daca toti parlamentarii celorlalte partide, inclusiv cei ai minoritatilor nationale urmau sa-si onoreze promisiunile facute Aliantei PNL-PD, Cabinetul ar fi urmat sa fie investit. Impreuna ar fi depasit numarul necesar de voturi, de 236.
La ora inchiderii editiei nu se consumase votul de investire, care este secret, cu bile. Pentru ca guvernul sa isi intre in atributii era nevoie de votul de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor.
Programul de guvernare pe care l-a prezentat aseara premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu are ca principal scop ceea ce liderul PNL a denumit reconstructia Romaniei intru bunastare.
Principiul de la care a pornit discursul lui Tariceanu si care s-a regasit pe parcursul prezentarii sale in plenul reunit al celor doua Camere a fost acela al modernizarii tarii, in sensul stabilirii tintelor necesare pentru integrarea tarii la 1 ianuarie 2007, dar, cum a spus Tariceanu, care se proiecteaza pana in 2008.
El a invitat parlamentarii, indiferent de partidul din care fac parte, sa voteze guvernul, deasupra intereselor conjuncturale. "Sa fim calmi, entuziasti, sa promovam proiecte bune pentru tara", a spus Tariceanu
Au urmat interventiile partidelor care sunt reprezentate in Parlament, care aveau ca scop dezbateri pe seama programului de guvernare sau al nominalizarilor din Guvern.
In numele principalului partid de opozitie, PSD, a vorbit deputatul Victor Ponta. El a criticat componenta guvernului propus de cele patru formatiuni care il alcatuiesc, si a anuntat ca PSD nu poate sa voteze "un guvern in care nu credem si a carui viata va fi foarte scurta".
Ponta a facut permanet comparatie intre guvernul Aliantei si fosta guvernare CDR, dar a spus ca formula de guvernare propusa este mai "ipocrita decat guvernarile Conventiei. El a criticat componenta guvernului, afirmand ca cei trei ministri de stat "sunt someri de lux". De asemenea a spus ca, in opinia sa, partidele la guvernare au amestecat ideologia, intr-o ciulama politica".
Ponta a calificat formula de guvern propusa de Tariceanu drept "o farsa". "Eu tot mai sper ca este o farsa si ca atunci cand lucrurile se vor aseza va aparea adevaratul prim-ministru, domnul Traian Basescu", a spus deputatul PSD.
Ponta a acuzat sociatatea civila ca s-a lasat cumparata cu posturi in guvern - s-a referit direct la ministrul justitiei, Monica Macovei care a condus pana de curand Comitetul Helsinki al Asociatiei de pentru Apararea Drepturilor Omului.
Ponta i-a atacat si pe fostii parteneri ai PSD, sustinatori ai formatiunii pe care o reprezinta in Parlament in ultimii patru ani. El s-a referit explicit la Marko Bela, liderul UDMR, care a fost propus ministru de stat insarcinat cu coordonarea integrarii europene si a culturii. Ponta a spus ca, in ciuda greselilor, CDR nu a dat in coordonare politica culturala unui etnic maghiar, care are alta versiune despre fenomenul cultural decat un roman. Prezenta lui Marko Bela in Cabinetul Tariceanu, a fost de parere Ponta, este menita sa sporeasca mesajul PRM, un partid pe care in discurs nu l-a catalogat ca fiind extremist sau xenofob.
Si celalalt fost aliat al PSD a fost criticat de Ponta. Partidul Umanist, condus de Dan Voiculescu, a fost acuzat de inconsecventa. El l-a citat pe Voiculescu cu o declaratie din octombrie, cand acesta afirma ca prezenta liberalilor si a democratilor in fostul CDR a reprezentat un dezastru pentru Romania.
Replica din partea puterii a venit, intr-o prima interventie, din partea deputatului PNL Puiu Hasotti. Acesta l-a atacat pe Victor Ponta, spunand ca discursul acestuia l-a facut sa creada ca "PSD nu poate fi schimbat nici de tinerii de sub 30 de ani". El l-a acuzat de ipocrizie pe reprezentantul PSD, ilustrand, in opinia sa, "omagiul pe care viciul l-ar aduce virtutii".
Liberalii au sustinut Guvernul Tariceanu prin asemanarea sa cu o piatra de hotar. Hasotti a spus ca in momentul in care acest cabinet va fi investit, Romania va intra in alta epoca. Se va desparti, a spus Hasotti, de comunism si de era dominata de Ion Iliescu. El a spus ca aceasta epoca se defineste prin nesocotirea vointei poporului, tratatca o masa de manevra intr-un spectacol de imagine". De asemenea, a acuzat toate guvernele din timpul mandatelor lui Iliescu drept o increngatura a vechilor tovarasi din regimul comunist, cu mentalitate de dinainte de 89 si interese care ar ilustra sitagma promovata de fostul presedinte Iliescu, "capitalism de cumetrie".
Cabinetul Tariceanu, a mai aratat Hasotti, este ilustrarea Romaniei tinere si europene. El spune ca membrii guvernului sunt oameni impliniti, cu declaratia de avere la vedere, care, a precizat el, nu au nevoie sa se imbogateasca precum au facut-o predecesorii lor de la PSD.
Pentru PRM a vorbit primul liderul deputatilor acestui partid, Augustin Lucian Bolcas. El a criticat componenta si programul de guvernare, punand accent pe modul de alcatuire al acestuia. Distinctia pe care a aplicat-o deputatul Bolcas negocierilor pentru formarea executivului a fost "fanariot". adelina.radulescu@zf.ro