Politică

Quayle: "Coruptia este o problema de lunga durata in Romania, asociata vechii guvernari"

10.10.2005, 18:53 11

"Sunt trei preocupari ale mediului de afaceri, trei lucruri de care Romania are nevoie. In primul rand, mai multa transparenta si un mediu de afaceri clar si curat. In al doilea rand, mai multa eficienta prin reducerea birocratiei. Trebuie ca sistemul administrativ sa fie mai receptiv la dorintele cetatenilor si mai receptiv la preocuparile mediului de afaceri. In sfarsit, siguranta-certitudinea. Pentru investitori, pentru mediul de afaceri este nevoie ca o tara sa fie stabila. Spre exemplu, in domeniul fiscalitatii nu este normal ca astazi sa-ti faci un plan de afaceri, iar maine sa apara o noua taxa sau o noua reglementare", spune Quinton Quayle, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania.

"Observatiile pe care le-am facut mi-au fost sugerate de investitorii britanici", adauga el.

In ciuda agendei incarcate - Marea Britanie detine in acest moment presedintia rotativa a Consiliului European - ambasadorul Quayle a acordat un interviu Ziarului Financiar in care abordeaza chestiunile legate de performantele administratiei, integrarea Romaniei in UE, relatia bilaterala romano-britanica si, nu in ultimul rand, perspectiva britanica asupra Uniunii Europene.

Este dificil sa patrunzi in ambasada britanica de la Bucuresti, trebuie sa treci prin mai multe puncte de control, insa o data depasita securitatea de la intrarea ambasadei, atmosfera din interiorul cladirii este foarte linistita. Ambasadorul te intampina neprotocolar, iar conversatia se urneste firesc. In celalat capat al camerei, deasupra unui se-mineu, regina Elisabeta zambeste larg dintr-o poza, in timp ce ambasadorul isi dezvolta teoria despre afinitatea speciala dintre romani si britanici.



In agricultura vor fi dificultati majore

Discutia trece apoi la chestiunea apropiatului Raport de tara pe care il va publica Comisia Europeana. Ambasadorul subliniaza ca se asteapa ca raportul sa fie echilibrat si impartial si sa remarce progresele facute de Romania in mai multe domenii critice pentru integrare cum ar fi competitia, unde Quayle apreciaza in mod deosebit activitatea presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. In ceea ce priveste zonele unde Romania va inregistra semnale de avertizare, ambasadorul crede ca indeosebi in agricultura vor fi dificultati majore. Quayle a remarcat absenta unei agentii care sa se ocupe cu platile catre bugetul comunitar, pentru ca apoi de acolo sa inceapa sa vina bani inapoi, fapt care, spune ambasadorul, este o chestiune extrem de urgenta. "Este o problema daca vrei sa accesezi fonduri agrare, de infrastructura sau structurale. Ai nevoie de un astfel de sistem care sa asigure plata catre bugetul comunitar, pentru ca apoi de acolo sa vina bani inapoi. Acestea sunt regulile. Este chiar o problema urgenta", a declarat Quayle.

Il intreb apoi pe ambasador cum apreciaza impactul pe care integrarea il va avea asupra Romaniei si daca crede ca economia romaneasca este capabila sa faca fata concurentei de pe piata comuna. Quayle declara ca integrarea este un proces care va afecta toate aspectele vietii si ca s-ar putea sa apara unele probleme in anumite domenii cum ar fi agricultura si industria grea. Insa nu uita sa declare ca aceste costuri sunt inerente modernizarii Romaniei si ca doar tarile care au dat dovada de curaj si inventivitate au profitat pe deplin de pe urma integrarii in UE si a modernizarii, dand ca exemplu in acest sens Irlanda.

Quayle atinge apoi chestiunea coruptiei care a inceput sa fie asociata imaginii Romaniei.

Ambasadorul afirma ca este bine ca acestei chestiuni ii este acordata multa atentie de catre mass-media si ca lucrurile incep sa se miste la nivelul justitiei si al DNA (Directia Nationala Anticoruptie), insa atrage atentia ca nu ar fi corect sa i se reproseze problema coruptiei din trecut actualei puteri. "Coruptia este o problema de durata mai lunga in Romania. Ca sa fim pe deplin cinstiti, cea mai mare parte a marii coruptii, a coruptiei la nivel inalt este asociata cu guvernarea precedenta."

Apoi ambasadorul subliniaza ajutorul pe care il ofera Marea Britanie autoritatilor romane in lupta impotriva coruptiei. In acest moment exista trei consilieri britanici specializati in aceasta chestiune care lucreaza alaturi de autoritatile romane. Unul dintre acestia colaboreaza cu presedintele Basescu la nivel strategic, iar ceilalti doi lucreaza in domeniul politiei si al vamilor, acolo unde, spune ambasadorul, coruptia este mai raspandita decat in orice alt domeniu.

In ceea ce priveste performanta actualului guvern in lupta impotriva coruptiei, dar si in chestiunile legate de integrarea europeana, amba-sadorul Quayle remarca unele evolutii pozitive. Il intreb daca totusi frecventele divergente din cadrul coalitiei nu afecteaza actul de guvernare, insa ambasadorul nu crede ca aceasta este o problema fun-damentala care poate afecta activitatea guvernului, ca divergente exista in interiorul celor mai multe democratii europene si ca actuala coalitie este rezultatul alegerilor stranse de la sfarsitul anului trecut.

De asemenea, subliniaza faptul ca actualul guvern a castigat in planul competentei si al credibilitatii dupa remaniere prin numirea unor noi ministri in domenii cheie cum ar fi integrarea europeana si finantele. "Asta nu inseamna insa ca ministrii mai vechi nu-si fac treaba. Cred ca Monica Macovei atrage foarte multe aprecieri pentru curajul si determinarea cu care confrunta o problema foarte dificila. De asemenea, ministrul Blaga face o treaba foarte buna abordand reforma in domeniul administratiei."



"Marele salt inainte"

Despre relatia bilaterala romano-britanica, ambasadorul afirma ca a inregistrat o intensificare dupa vizita lui Tony Blair la Bucuresti in 1999.

"Acest moment marcheaza un mare salt inainte in relatiile bilaterale, ca sa folosim o expresie adecvata pentru China", declara Quayle.

Ambasadorul afirma ca Marea Britanie se simte implicata in eforturile Romaniei de integrare in UE si ca incearca sa si ajute autoritatile de la Bucuresti in aceasta directie. "De aceea avem 15 consilieri la Bucuresti, avem o ambasada mare aici si un buget pe masura."

Oficialul britanic afirma ca in cele sase luni in care Marea Britanie detine presedintia UE, aceasta a incercat sa sporeasca gradul de informare al romanilor fata de Uniune, inclusiv prin organizarea unor concursuri pentru elevi, studenti si jurnalisti.

Detalii despre aceste concursuri pot fi gasite pe site-ul ambasadei britanice la Bucuresti la www.britishembassy.gov.uk/Romania. Quayle subliniaza colaborarea foarte buna dintre Londra si Bucuresti in plan militar si vorbeste apoi de investitiile britanice din Romania care au crescut in mod considerabil in ultimul an, indeosebi dupa cumpararea Connex de catre Vodafone, Marea Britanie urcand in topul investitorilor straini din Romania pana pe primele locuri. Insa investitorii britanici sunt prezenti in mai multe domenii. Ambasadorul aminteste insa absenta notabila a investitorilor britanici in sectorul financiar-bancar si al retail-ului, unde firmele britanice sunt printre cele mai mari din lume.

In privinta schimburilor comerciale, Quayle remarca intensificarea acestora in ultimul an, cifra totala a acestora ridicandu-se la 2,6 miliarde de dolari. Il intreb totusi de ce dintre cele patru mari economii ale Europei, Marea Britanie are cele mai mici schimburi comerciale cu Romania, iar ambasadorul pune acest fapt pe seama distantei dintre cele doua tari.

Cat despre Axa propusa la inceputul mandatului de catre presedintele Basescu, Quayle afirma ca in acest moment Romania are nevoie de legaturi puternice cu toate statele europene si indeosebi cu marile economii din zona UE, cum ar fi Franta, Germania, Italia etc.

Quayle crede ca Marea Britanie si Romania au pozitii comune in legatura cu anumite subiecte aflate pe agenda europeana, cum ar fi integrarea Turciei si liberalizarea economica. mihnea.anastasiu@zf.ro

Cele mai citite ştiri