Politică

"Fidelitatea" UDMR vine din fisuri

16.12.2004, 00:00 10

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a avut in aceste zile o pozitie oscilanta pentru ca formatiunea este strabatuta, de la un capat la altul de fisuri.
In ultimii opt ani a fost considerata partenerul fidel al oricaruia dintre cei aflati la guvernare. Aceasta a fost perceptia despre UDMR intre 1996 si 2000, cand reprezentanta comunitatii maghiare in Parlament a asigurat stabilitatea coalitiei formate la acea vreme din CDR si USD (PNL si PSDR). Aceeasi evaluare a fost valabila la adresa parlamentarilor maghiari si cand au stat la putere alaturi de pSD. Dar nu la guvernare, ci in Parlament, asigurand majoritatea de care avea nevoiie Cabinetul minopritar al lui Adrian Nastase pentru a obtine aprobarea legilor pe care le-a propus.
In acest interval de timp, in UDMR au aparut voci tot mai nemultumite de prestatia Uniunii. Intre 96 si 2000, liderul mai mult spiritual al UDMR, dar cu opinie puternica in sanul comunitatii votante maghiare, Laszlo Tokes, le reprosa liderilor UDMR ca participa la guvernare fara sa asigure transformarea in legi a agendei comunitatii. Scoli si manuale in limba maghiara, chiar si Universitate se aflau intre cereri, dar multe dintre ele nu au fost indeplinite, pentru ca in interiorul coalitiei au fost formatiuni care nu au acceptat astfel de solicitari. esi au existat proiecte de legi in acest sen, solicitarile UDMR nu au trecut prin Parlament si pentru ca opozitia de atunci, PSD (atunci PDSR) si PRM nu au fost de acord.
Doar cu cativa contestatari in interior, pentru UDMR a fost usor sa se alature PSD in 2001, partidul cu care a semnat protocoale de colaborare parlamentara in fiecare an al guvernarii Nastase. Protocoalele reinnoite anual au adus rand pe rand mai multe dintre solicitarile comunitatii in realitate. Nu au obtinut Universitate, dar manuale in limba maghiara, mai multe scoli si sectii in invatamantul universitar au fost adoptate, de data aceasta, chiar cu sprijinul fostului PDSR.
Nu de putine ori, pentru a-si onora angajamentele asumate in raport cu PSD, parlamentarii Uniunii au votat alaturi de PSD, dar si fata de PRM, un partid care cea mai mare parte a acestor ultimi patru ani, s-a aflat tacit alaturi de PSD. Aceste voturi alaturate, ale UDMR de cele ale PRM, in sine participarea la guvernare alaturi de PSD a conturat mai puternic un curent de opinie in interiorul formatiunii diferit de al celor care au asigurat leadership-ul in UDMR. S-au constituit grupuri de opozitie la conducerea centrala, dintre cele mai importante fiind cele care au solicitat autonomia Tinutului Secuiesc. Laszlo Tokes a devenit si mai vocal in critici, demers pentru care a fost suspendat din Uniune. De aici pana la incercarea de desprindere de UDMR a acestor factiuni a mai ramas foarte putin. Au existat si demersuri in acest sens, dar au fost respinse de instantele din Romania.
La alegerile pe care tocmai le-am incheiat, UDMR a fost amenintata de eventualitatea de a nu patrunde in Parlament, pentru ca exista acest risc cata vreme se desprindeau platforme, chiar lideri de opinie. Cum comunitatea este disciplinata si pragmatica, s-a semnat un armistitiu in sanul Uniunii, pentru ca UDMR sa ajunga in forul legislativ. Un demers reusit, dar care nu a rezolvat vederile diferite ale liderilor UDMR.