Politică

Reforma justitiei, contestata de societatea civila

28.10.2004, 00:00 16

Mai multe organizatii neguvernamentale s-au declarat dezamagite de legile adoptate recent privind reforma justitiei, critincandu-le dur, in timp ce Ministerul Justitiei considera ca acuzatiile acestora sunt nerealiste.
In opinia organizatiilor, reforma prezentata de guvern si de Ministerul Justitiei nu poate fi considerata drept un progres remarcabil in domeniul judiciar, ci doar o faza incipienta, care are destule lipsuri, dintre care unul pe care il considera important - sunt aproape imposibil de aplicat.
Rand pe rand, reprezentanti ai Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APDOR-CH), ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ), Asociatiei Magistratilor Romani (AMR) si ai Transparency International au criticat - uneori in termen duri - stadiul reformei in sistemul judiciar romanesc, in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema organizate, marti, de Camera de Comert Americana in Romania si Romania Think Tank (RTT).
Dezbaterea a fost structurata pe trei module de discutii. Mai intii, au fost dezbatute problemele din justitie, la discutii participand Jack Dyer Crouch II - ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Onno Simons - adjunct al sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Simona Maya Teodoroiu - secretar de stat in Ministerul Justitiei, Corneliu Birsan - judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sau Aurelian Pavelescu - reprezentant al Aliantei Dreptate si Adevar.
Ambasadorul american si-a declarat, la debutul dezbaterii, sprijinul pentru reformarea sistemului judiciar romanesc, apreciind ca aceasta ar fi o necesitate atat pentru consolidarea democratiei, cat si pentru un mediu de afaceri mai sigur, iar Simons a reiterat cele continute de Raportul de tara. Cu o zi inainte, Simons a anuntat ca este posibil ca negocierile cu UE sa nu fie incheiate anul acesta din cauza capitolului Justitie, problema fiind intentia autoritatilor de a reintroduce in legislatie recursul in anulare.
Exista in acest sens o initiativa a doi deputati PSD, care initial a fost criticata de Ministerul Justitiei, dar recent a fost acceptata in cateva puncte. Nu este inca precis care sunt acelea.Monica Macovei, presedinte APADOR-CH, s-a referit la lipsa de celeritate in solutionarea cauzelor si a amintit incoerenta si lipsa de corectitudine in numirea unor judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Georgiana Iorgulescu, manager de program la CRJ, a criticat dur reglementarile activitatii procurorilor, explicand ca acest domeniu este dominat de o totala lipsa de transparenta. Andrei Savin (de la Transparency International) a vorbit despre cum poate fi combatuta coruptia in mediul de afaceri, iar judecatoarea Viorica Costiniu (AMR) a punctat cele mai importante lipsuri in implementarea pachetului de legi de reformare. Costiniu a criticat consultarea "formala" dintre Ministerul Justitiei si ONG-uri in elaborarea legilor, precum si lipsa de reactie a Parlamentului la propunerile acestora.
Ministerul Justitiei a considerat ca aceste acuzatii sunt nerealiste si cu totul nefondate, negand concluziile raportului anual asupra Romaniei al Uniunii Europene. adelina.radulescu@zf.ro