Politică

Reporters sans Frontieres, la Bucuresti

01.04.2004, 00:00 10



Organizatia Reporters sans Frontieres si-a trimis la Bucuresti cei mai inalti reprezentanti pentru a se informa la fata locului despre starea presei din Romania. Reporters sans Frontieres a catalogat, in raportul sau anual, ca presa din Romania este cea mai putin independenta dintre tarile europene, din cauza agresiunilor petrecute anul trecut, ale caror victime au fost ziaristi, si din cauza presiunilor economice la care sunt supuse unele publicatii. De asemenea, in momentul maltratarii ziaristului timisorean Ino Ardelean, ai carui agresori nu au fost depistati nici acum, Reporters sans Frontieres a fost una dintre organizatiile internationale care au luat pozitie.



Ieri, reprezentantii acestei organizatii au discutat cu Adrian Nastase, la Palatul Victoria, despre libertatea de exprimare.



Guvernul a trasnmis punctele sale de vedere in aceasta privinta prin intermediul unui comunicat. Astfel, de la Palatul Victoria a fost reluata declaratia potrivit careia primul ministru este "ferm" impotriva utilizarii fortei impotriva ziaristilor. Aceast declaratie a mai fost facuta publica, impreuna cu un ultimatum la adresa sefilor politiilor locale, potrivit caruia vor fi destituiti daca nu vor gasi intr-o saptamana autorii batailor salbatice la adresa ziaristilor. Au fost destituiti doi sefi de politie de rangul doi de la Timisoara, in conditiile in care sunt 16 cazuri de ziaristi batuti numai anul trecut.



Guvernul le-a spus celor de la Reporters sans Frontieres ca televiziunea publica este libera de orice influenta din partea Executivului pentru ca aceasta institutie se afla sub controlul Parlamentului. Asta, in conditiile in care au existat mai multe raporte ale unor organizatii din Romania, precum si plangeri din partea opozitiei la adresa jurnalelor de stiri care ar prezenta mai multi oameni ai puterii decat ai opozitiei si in culori favorabile guvernului.



Reporters sans Frontieres au mai aflat de la Guvern si ca Adrian Nastase doreste ca insulta si calomnia, in Romania, sa aiba regimul din statele europene. Deunazi, parlamentarii PSD au fost impotriva dezincriminarii insultei si au votat pentru pastrarea unor pedepse penale pentru calomnie.



"Cu privire la reesalonarea datoriilor unor posturi private de televiziune", se mai spune in comunicat, "acestea s-au efectuat in conditiile legii, in regim nediferentiat fata de cel acordat tuturor societatilor comerciale aflate in situatie similara".
adelina.radulescu@zf.ro