Politică

Romania si-a schimbat pozitia oficiala in privinta Holocaustului

13.10.2004, 00:00 18

Discursul rostit de presedintele Ion Iliescu la prima comemorare oficiala a Holocaustului marcheaza o schimbare de pozitie oiciala a Romaniei in aceasta privinta.
Numarul victimelor din randul populatiei evreiesti de pe teritoriile romanesti care au murit in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost estimat de seful statului la 250.000. Este, a spus Ion Iliescu, evaluarea facuta prin prisma ultimelor cercetari istorice. O astfel de cifra nu incheie insa disputa in privinta numarului victimelor. Asta pentru ca istorici romani care sunt asimilati unui curent nationalist au evaluat mereu numarul victimelor Holocaustului la sub 100.000. Cifra de 250.000 a fost prezntata de un istoric evreu de origine romana, Radu Ioanid, de la Muzeul Holocaustului din Stele Unite. Exista insa si o limita maxima in aceasta chestiune, care a fost masurata de un istoric de origine romana care traieste in Israel, Jean Ancel, care a afirmat ca s-ar fi inregistrat 410.000 victime pe teritoriile romanesti. Or, disputa nu pare incheiata in conditiile in care presedintele Iliescu a invocat datele folosite de Ioanid, iar ambasada americana la Bucuresti a folosit numarul indicat de Ancel.
O alta schimbare de atitudine este insasi existenta Holocaustului in Romania. De unde seful statului se indoia cu numai un an in urma de clasificarea in randul genocidului in masa a prigonirii evreilor in Romania in al doilea razboi mondial, ieri Iliescu a spus; "Holocaustul a reprezentat una dintre acele probleme grave ale istoriei, a carei abordare a fost evitata atat in regimul comunist, cat si dupa 1990". Iliescu compara anul trecut progromurile impotriva evreilor cu regimul de care au avut parte comunistii ilegalisti.
O alta problema, aflata inca in disputa in lumea istoricilor, este vina pe care Romania o are pentru aceasta perioada istorica. Exista mai multe abordari, dintre care doua au polarizat aproape exclusiv atentia. Una se refera la invinuirea exclusiva a regimului nazist german si absolvirea de orice responsabilitate a maresalului Ion antonescu, iar alta se refera la colaborarea cu succes a autoritatilor omane si germane in aceasta chestiune. Ieri, Ion Iliescu a vrut sa impace ambele teorii, astfel ca a pendulat intre ele. Seful statului a spus ca Germania nazista poarta "principala vina pentru fenomenul Holocaustului pe plan european", dar regimului Antonescu "ii revin responsabilitatile pentru initierea si organizarea actiunilor de reprimare si exterminare a evreilor romani si a celor care s-au aflat sub administratia romaneasca".
De asemenea, Iliescu a mai vorbit despre asumarea de catre Romania a acestui capitol din istoria sa, despre nevoia unei evaluari critice si despre un examen de constiinta care trebuie facut, atragand atentia ca Holocaustul nu trebuie uitat sau minimalizat.