Politică

Romania vrea retragerea trupelor ruse din Transnistria

07.04.2004, 00:00 23



Interesul international este de a vedea o Republica Moldova fara forte straine, a spus, ieri, ministrul de externe Mircea Geoana, care a comentat astfel informatiile aparute in presa centrala de la Bucuresti referitoare la o posibila restituire a Basarabiei catre Romania, in timp ce Transnistria si Gagauzia (terirorii autoproclamate ca fiind independente) ar urma sa fie independente.



Este vorba despre un interviu pe care l-a publicat un cotidian central, al unuia dintre sfetnicii lui Vladimir Putin pe probleme transnistrene, Stanislav Belkovski. Acesta, care este membru in Consiliul pentru Strategie Nationala al Federatiei Ruse, sustine ca partea rusa ar intentiona sa propuna un plan. Ar fi vorba despre o strategie care ar urma sa fie aplicata in timp. Intr-o prima etapa ar urma sa fie declarata Republica Moldova ca stat federativ, in interiorul caruia sa coexiste Basarabia, Gagauzia si Transnistria. O a doua etapa ar urma sa asigure retrocedarea Basarabiei catre Romania, iar cele doua autoproclamate republici care acum sunt pe teritoriul Moldovei sa fie independente. Federalizarea Moldovei, insa, reprezinta proiectul aidoma ofertei Kozak, respins de comunitatea internationala. Belkovski, in interviul citat, afirma ca planul Kozak ar fi, si din perspectiva Kremlinului, unul perimat. De altfel, nu este clar daca acest interviu reprezinta parerea oficiala a Federatiei Ruse. Belkovski mai afirma si ca ar exista un interes special al Rusiei fata de Transnistria si Gagauzia. Daca aceste declaratii ar fi oficiale, atunci ar putea fi luata in calcul o stategie pe care Moscova a mai aplicat-o - admiterea celor trei tari baltice in NATO si mutarea granitelor aliantei langa Rusia a determinat o intarire a rolului pe care enclava rusa Kaliningrad il joaca in planurile strategice ale Kremlinului. Daca, pe termen lung, Moldova si Ucraina s-ar apropia de NATO, atunci este posibil ca Transnistria si Gagauzia sa fie teritorii strategice pentru Moscova, asemenea enclavei Kaliningrad.



Dincolo de aceste planuri, care poate ca sunt destul de hazardate la nivel de afirmatii sau intentii concrete, Alianta a anuntat, la recenta reuniune de la Bruxelles, ca doreste retragerea trupelor rusesti din Transnistria. adelina.radulescu@zf.ro