Politică

Rus nu este adeptul conducerii bicefale, nici al celei colegiale

17.01.2005, 00:00 12

Ioan Rus, un lider cu influenta in PSD, sustine ca reforma in PSD nu se mai poate hotari in spatele usilor inchise si isi declara sustinerea fata de atragerea in aceasta dezbatere a tuturor filialelor care alcatuiesc fostul partid guvernamental.
Rus reia declaratia potrivit careia Ion iliescu nu poate reforma PSD, accentuand ca s-au dus vremurile "comode", cum le numeste, cand partidul poate fi condus de un despot luminat care actioneaza discretionar fie la centru, fie in teritoriu.
 Rus nu pare sa fie adeptul nici al unei conduceri colegiale, asa cum propusese Mircea Geoana, nici al uneia bicefale, cm au aratat cativa lideri din teritoriu ai PSD, iar Adrian Nastase se bucura, intre declaratiile lui Ioan Rus, de perceptia de  a fi cel care a modernizat PSD pana la ceea ce reprezinta acum, de a avea o capacitate mare de polarizare politica si de a fi un lider cu influenta externa puternica.
Intr-un interviu pe care l-a acordat Mediafax, Rus vorbeste despre reprosurile pe care i le-a adus Ion Iliescu. "Cred ca totul a pornit dintr-un reflex emotional, generat de imposibilitatea de acceptare a contestarii. Meritele lui Ion Iliescu, ca fondator al partidului, nu au fost in nici un moment contestate, iar revenirea domniei sale in partid este un gest firesc. Experienta incontestabila si competenta politica a fostului presedinte pot fi si chiar trebuie valorizate de partid, acestea fiind calitatile prin care care Ion Iliescu si-a cistigat locul in cartea de istorie. Insa este absurd sa asteptam ca Ion Iliescu, fondatorul partidului, sa fie si marele sau reformator, iar decizia in ce priveste directia in care se va indrepta partidul va fi hotarata de Congres", spune liderul de Cluij al PSD.
Desi presa a relatat ca Iliescu i-ar fi reprosat lui Rus ca doreste sa-l trimita la cosul de gunoi al istoriei, ca i-ar  fi spus "Cine esti tu, ma, sa ma contesti?" sau ca i-ar fi atentionat pe cei care sunt reticenti fata de el insusi ca "el i-a facut", liderul de la cluj al PSD spune ca despre reformarea PSD nu se mai poate vorbi in spatele usilor inchise.
"Nu consider ca declaratiile mele necesita clarificari suplimentare. Reforma partidului nostru nu se mai poate face in spatele usilor inchise. La ea trebuie sa participe toti cei care sunt ingrijorati in mod real si, in mod obligatoriu, trebuie sa fie transparenta. Pozitia mea este cea afirmata public si o sustin cu fermitate", declara Ioan Rus.
Dezbaterea in sine, mai arata Rus, ar trebui sa afirme rolul unui partid modern, de stanga, sa fie o discutie la care sa participe toate esaloanele formatiunii. "Imi exprim deschiderea catre dialog, cu oricare dintre colegii mei de partid, pentru a gasi acele solutii care sa faca din Partidul Social Democrat o forta politica moderna, un partener respectat, atat in tara, ca si pe plan international, de sigla caruia sa nu mai atarne etichete ale rusinii, ca acelea de "partid de baroni" sau "partid al coruptilor".
Elo spune ca intalniri precum cea din care a rezultat documentul semnat de filialele din Ardeal si Banat ale PSD vor mai exista, iar concluziile acestora vor fi prezentate inainte de congres, in cadrul sedintelor in plen ale PSD. 
Discutia ajunge inevitabil insa la o intrebare pe care cei mai multi dintre interlocutorii presei din PSD, dintre cei care au dat declaratii publice in aceste zile fierbinti pentru partid, o ocolesc. "Cine ar trebui sa faca reforma in PSD: Iliescu sau Nastase?" Iata raspunsul lui Ioan Rus.
"Nu ne aflam in fata unei dileme "Iliescu sau Nastase". Adrian Nastase a dus la modernizarea partidului pana in punctul in care se afla astazi, este un lider cu o mare capacitate de polarizare politica si are o influenta externa consistenta. Dar reforma trebuie sa fie un proces declansat, gestionat si ale carui rezultate sa fie asumate de fiecare organizatie. Vremurile comode ale unui despot luminat ce actioneaza discretionar, fie la nivel local, fie central, au apus. Responsabilitatea apartine astazi fiecaruia dintre noi, iar un eventual esec in ducerea pana la capat a acestui proces ar avea consecinte politice greu de pronuntat chiar de cei mai virulenti critici ai PSD, avand in vedere derapajele ingrijoratoare ale presedintelui Traian Basescu catre autoritarism."
 Apoi, in raspunsul pe care il acorda agentiei Mediafax la intrebarea referitoare la doua alte propuneri ale oamenilor din PSD - fie conducere bicefala, care sa-i impace pe Iliescu si Nastase, fie conducere colegiala, Rus spune ca PSD are nevoie de un singur lider - curajos si puternic.