Politică

Rus si-a dat demisia de la Comisia pentru alegeri

06.05.2004, 00:00 13



Ministrul de stat Ioan Rus si-a depus demisia din functia de presedinte al Comisiei tehnice centrale de organizare a alegerilor, a anuntat purtatorul de cuvant de la Palatul Victoria, Despina Neagoe. Demisia a fost acceptata de catre prim-ministrul Adrian Nastase.



Gestul lui Ioan Rus are o oarecare legatura cu o solicitare a opozitiei. De fapt, opoztia a cerut ca ministrul administratiei sa-si dea demisia din fruntea Ministerului pe care il conduce. Explicatia celor de la PNL, PD si PRM a fost ca Ioan Rus ar fi in situatie de incomptibilitate cata vreme ar fi in acelasi timp candidaul PSD la functia de primar de Cluj si ministru responsabil cu desfasurarea corecta a algerilor de la 6 iunie. La momentul la care opozitia a cerut acest lucru, Guvernul a anuntat ca nu este nevoie sa se petreaca un astfel de gest.



Opozitia s-a mai referit si la cazul lui Mircea Geoana, ministru de externe si candidat al PSD la postul de primar general al Capitalei. PRM a considerat ca si aici ar fi o stare de incompatibilitate, cata vreme institutia pe care o conduce Mircea Geoana este si cea care-i acrediteaza pe ziristii si observatorii straini interesati de modul in care se desfasoara alegerile locale din Romania. PD si PNL au considerat ca desemnarea celor doi ministri drept candidati ar avea repercusiuni asupra procesului de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Este vorba despre atributiile lui Mircea Geoana, care, din postura de sef al diplomatiei, ar trebui sa reprezinte statul in buna negociere cu Comisia Europeana. In privinta lui Ioan Rus, legatura s-a facut in virtutea portofoliului pe care acesta il detine - este titular, practic, de negocieri, de felul in care Romania isi asuma obligatiile in procesul de asimilare a standardelor Uniunii in cazul unuia dintre cele mai dificile capitole - administratia.



Opozitia nu a facut apel la vreun articol anume de lege atunci cand a cerut retragerea celor doi din functia de ministru. Doar Gheorghe Funar a cerut extinderea si la functia de ministru a unei prevederi din legea alegerilor locale, care le interzice persoanelor din administratie sa fie in functie in cazul in care candideaza. Opozitia a cerut ceea ce a numit un gest de decenta si moraliate din partea PSD. Guvernul a refuzat aceasta solicitare. Adrian Nastase anunase ca ambii ministri isi vor lua concediu fara plata pe perioada campaniei.