Politică

Schimb de acuzatii grave intre putere si opozitie

23.08.2004, 00:00 11

Inca un episod din campania electorala s-a consumat la finele saptamanii, cand candidatul PSD pentru Cotroceni si cel al Aliantei D.A. PNL-PD, Theodor Stolojan, au avut un nou schimb de replici. Au fost aduse acuzatii grave si s-a recurs la discursuri pline de invective, unele neuzitate pana acum pe scena politica.
Guvernul a dat ieri publicitatii un comunicat in care recomanda presedintelui PNL, Theodor Stolojan, sa clarifice "cazurile celebre" precum scutirile de taxe vamale si TVA obtinute de Calin Popescu-Tariceanu, in mandatul de ministru, pentru importuri de automobile, "jonglarile cu taxe si impozite pentru retelele alcoolului" sau "reesalonarile de impozite si penalitati acordate de ministrii liberali catre clientii politici ai CDR, de care este legat si cazul Petromidia".
La randul sau PSD a trimis ieri presei un comunicat de o duritate fara precedent la adresa liderilor Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, sustinand ca la redactare a folosit citate din declaratiile liderilor opozitiei si din cele ale altor "ilustri ganditori" liberali si pedisti. Potrivit PSD, Stolojan este calificat drept "carpa de la usa", "un viermisor al lui Basescu", "ultimul fanariot din Romania care iubeste demagogia, coruptia, populismul si un lux exorbitant". PSD compara Alianta PNL-PD cu "o al-Qaida politica a Romaniei". Sunt doar cateva extrase din comunicatul partidului de guvernamant care a ales astfel sa ii replice liderului PNL. Theodor Stolojan afirmase, la sfarsitul saptamanii, ca a catalogat Cabinetul Nastase drept "Guvern clientelar" avand in vedere reesalonarile si anularile de impozite si taxe acordate clientelei politice a PSD, decizia de a furniza petrol unor rafinarii aflate sub "controlul mafiei de la Bacau", pretul titeiului livrat nefiind niciodata achitat, acordarea contractelor publice fara licitatie. Anterior acestor declaratii, Stolojan a spus ca nu raspunde la "galeata de laturi" varsata de Adrian Nastase.
La PSD pare sa fie vorba despre o schimbare a strategiei electorale, confirmata de Adrian Nastase, anume de a raspunde imediat oricaror critici venite din partea opozitiei. Surse guvernamentale afirma ca sunt monitorizate toate declaratiile opozitiei si, in cazul in care este atacat vreunul dintre membri Cabinetului, trebuie sa primeasca raspuns imediat. Strategia pare sa fie valabila si la PSD.