Politică

Stadiul absorbţiei fondurilor europene

Stadiul absorbţiei fondurilor europene

Autor: Octavian Calei

29.06.2013, 12:21 663

România a reuşit să atragă la finalul lunii mai numai 2,9 miliarde euro din cei 19,2 mld. euro, bani alocaţi de la UE pentru perioada 2007-2013, adică 15,18%, cea mai slabă rată de absorbţie dintre ţările europene, arată datele de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Anul 2013 este vital pentru România întrucât ea poate pierde, în cadrul procedurii dezangajării automate de fonduri, miliarde de euro. Tot ce nu este transmis Bruxellesului anul acesta ca facturi pentru decontare, până la suma de 6,1 mld. euro, poate fi pierdut în cadrul acestei proceduri.

Anul acesta au intrat 700 mil. euro în România, fonduri structurale şi de coeziune.

„La finalul lui 2013, susţin cu încăpăţânare că este posibil să avem 50% la nivel de cereri de rambursare. În primele 5 luni din 2013, nu s-a văzut o creştere a gradului de absorbţie pentru că atunci au fost luate o serie de măsuri ale căror efecte nu se pot simţi imediat – acel mecanism de decontare pentru primării, un sistem care schimbă complet abordarea. Acest mecanism va fi extins chiar şi pentru cei privaţi”, a spus Eugen Teodorovici la emisiunea ZF Live.

Citiţi mai multe din declaraţiile ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pe www.zfcorporate.ro