Politică

Start al campaniei electorale

28.10.2004, 00:00 8

De azi dimineata, la ora 7,00, avem inainte o luna de zile ca termen de gandire pentru a decide ce formatiune si ce prezidentiabil vor conduce Romania din decembrie anul acesta. Este ultima data cand alegem in acelasi timp si Parlamentul, si presedintele tarii. Cel care va deveni seful statului va conduce Romania vreme de cinci ani, pana in 2009.
In timpul acestui mandat Romania va fi devenit membru al Uniunii Europene - fie ca se aplica scenariul pozitiv, al integrarii in 2007, fie ca va interveni clauza de salvardare a Bruxelles-ului, care ar putea amana aderarea Romaniei cu un an. In aceste conditii, Guvernul care se va forma in urma alegerilor de la 28 noiembrie si presedintele care va fi ales in scrutinurile de la 28 noiembrie si 12 decembrie vor fi principalii responsabili de modul in care Romania face pasii in sensul devenirii ei ca membru al Uniunii.
Neoficial, campania electorala a inceput imediat dupa alegerile locale. Cu cateva schimbari previzibile, dar si surprinzatoare, acum stim candidatii importanti. Sondajele de opinie indica un scor strans intre Uniunea Nationala PSDAPUR si Alianta D.A. (PNL-PD). Diferenta dintre cele doua formatiuni a fost numarata in zece mandate de consilieri judeteni pe care le-a obtinut in avans Alianta D.A. fata de PSD la alegerile locale.
Cele doua formatiuni care-si disputa guvernarea urmatorilor patru ani au avut in ultimele luni de facut fata unor crize interne. La PSD s-au consemnat disputa legata de coordonarea partidului dupa locale, ezitarea lui Adrian Nastase de a candida la prezidentiale si alegerile preliminare din interiorul partidului. Alianta a avut de infruntat o perioada de stagnare, manifestata de intarzierea programelor  care se constituie in oferta electorala si de lipsa de dinamism a candidatului prezidential Theodor Stolojan. Totul a culminat cu retragerea acestuia din cursa, dar si din viata de partid, PNL aflandu-se, in plina cursa electorala in situatia de a-si numi presedinte interimar.
La alegerile parlamentare mai exista o miza - chiar daca nu castiga guvernarea, orice partid doreste sa depaseasca pragul de cinci la suta pentru a ajunge in forul legislativ. Este posibil, daca sondajele se vor confirma, ca numarul de partide parlamentare actual sa se mentina - astfel am avea sase formatiuni care participa la viata politica a tarii. Singurul semn de intrebare este in privinta UDMR, care are nevoie de cinci procente pentru a intra din nou in Parlament, dar in sanul careia exista perturbari considerabile care ar putea demobiliza electoratul comunitatii maghiare. Asta si dupa ce Uniunea Civica Maghiara - o aripa a UDMR - a intentionat sa participe separat la alegerile parlamentare, dar a fost respinsa la BEC.
De departe, competitia cea mai disputata este cea prezidentiala. Se stiu candidatii, se cunosc sansele, dar nu exista previziuni precise in privinta castigatorului. Este pentru prima data cand competitia este polarizata la modul cel mai transant - ori Adrian Nastase, ori Traian Basescu - ceilalti candidati intrand in cursa doar pentru a ridica potentialul de vot in favoarea formatiunii pe care o reprezinta, in cadrul alegerilor parlamentare. Dar este pentru ultima data, pentru ca alegerile parlamentare viitoare vor fi separate de prezidentiale.
Competitia prezidentiala se duce intre doi oameni politici cu notorietate postdecembrista in viata politica. Amandoi fac politica activa, angajata de la inceputul anilor 90, amandoi au avut functii importante in adminsitratia centrala, dar niciodata nu s-au confruntat cu un test prezidential. Si Adrian Nastase, si Traian Basescu au stat pana in anul 2000 in umbra unor lideri - Ion Iliescu si, respectiv, Petre Roman.
Luna electorala se anunta solicitanta pana la extrem si pentru votanti - dupa semnele cu care a debutat campania se pare ca vor exista atacuri si dintre cele extreme, asa cum si limbajul candidatilor a depasit, chiar zilele trecute, cotele de admisibilitate. Cu alte cuvinte, campanie murdara.