Politică

Suspiciuni privind continuarea "operatiunii autobuzul"

13.12.2004, 00:00 13

Zeci de sesizari au fost inregistrate ieri de observatorii Pro Democratia, Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD, in care sunt semnalate nereguli cu privire la desfasurarea alegerilor. Cele mai multe nereguli constau in continuarea propagandei electorale inclusiv in ziua alegerilor si afisarea materialelor electorale in apropierea sectiilor de votare. Sunt insa si suspiciuni privind turismul electoral, altfel spus, alegatori care voteaza de mai multe ori, neregula contestata de observatori si in primul tur de scrutin.
Asociatia Pro Democratia precizeaza ca are semnale privind continuarea "actiunii autobuzul" si la scrutinul de ieri. Observatorii Asociatiei au precizat ca la Pitesti, la un congres al unei firme de cosmetice, au fost ieri 68 de autocare si cateva micorbuze cu oameni din Valcea, Olt, Dolj, Teleorman, Dambovita, care spuneau ca voteaza in orasul Pitesti. In Ilfov, de asemenea, a fost semnalat un numar "suspect de mare" de cetateni cu domiciliul in Bucuresti care au votat pe liste speciale de tip 2. In localitati din Teleorman, Dambovita, Dolj, observatorii Pro Democratia au semnalat ca alegatorii au fost adusi la urne cu mijloace de transport apartinand partidelor politice sau unor candidati.
Alianta PNL-PD a sesizat ieri ca in Constanta, filiala PSD foloseste microbuzele destinate scolarilor pentru a transporta la vot cetateni rezidenti intr-o alta localitate. Ar fi incurajat astfel votul multiplu. Reprezentantii aliantei spun ca pot proba "operatiunea autobuzul" cu o caseta video inregistrata. Actiuni similare, spun reprezentantii PNL-PD, s-au inregistrat si in localitati din judetele Dolj si Botosani.
Suspiciuni privind votul multiplu vin si din partea Uniunii PSD+PUR, care a semnalat ca in Cluj,  un grup de alegatori din orasul Lugoj a fost transportat pentru a vota la aeroportul din Cluj-Napoca.
Un numar mare de contestatii semnaleaza implicarea primarilor si viceprimarilor in procesul electoral, precum si continuarea actiunilor de propaganda electorala in ziua votului, in reajma sectiilor de votare, desi legea interzice acest lucru.
 Vicepresedintele BEC, Victor Pasca-Camenita, le-a cerut presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si organelor de politie sa ia masuri impotriva persoanelor care fac campanie unuia dintre cei doi candidati in sectiile de votare sau in preajma acestora.
mirela.luca@zf.ro