Politică

Tehnocratul in politica

04.10.2004, 00:00 21

Theodor Stolojan este ilustrarea tehnocratului in politica. Desi reprezinta un nume cunoscut pe scena publica inca din 1990, intra oficial in politica abia in vara lui 2000.
Intre 1990 si 1991 este ministru de finante in guvernele lui Petre Roman, pentru ca, dupa debarcarea fostului premier sa fie numit in functia de sef al Cabinetului, in plin regim Iliescu. Este cel care organizeaza alegerile in 1992, considerate ca fiind legal desfasurate intr-o perioada tumultoasa a Romaniei, insa adopta o masura controversata, care ramane cunoscuta ca fiind nationalizarea valutei din conturi.
Dupa ce isi duce misiunea la bun sfarsit, pleaca, in 1992, functionar la Banca Mondiala, unde este economist si apoi senior economist, intre altele ocupandu-se si de Republica Moldova. In Romania revine abia in 1999, insa in tot acest timp numele sau este constant pastrat ca exemplu de premier apolitic, bun tehnocrat - prezenta ii este intretinuta in sodajele de opinie, in postura unui personaj public preferat de alegatori. In 1996 revine pentru o scurta perioada in atentia publica, cand este liderul Comitetului de sprijin al candidaturii lui Ion Iliescu pentru un nou mandat de presedinte.
Pe parcursul unui an, 99-2000 este angajat al omului de afaceri Gelu Tofan, asigurand presedintia grupului financiar cu acelasi nume. Este epoca in care numele lui Stolojan apare ca reprezentant al unor oameni de afaceri autohtoni care doreau sa participe la privatizarea Petrom. Apoi, in scurt timp, in an electoral, Theodor Stolojan reapare in viata publica. Este partener al liderului de facto al PNL, Valeriu Stoica (pe atunci prim-vicepresedinte al liberalilor), care ii propune un proiect politic. PNL urma sa iasa din Conventia Democrata si sa participe la alegerile din acel an in alianta cu ApR, formatiunea condusa atunci de Teodor Melescanu. candidatul la presedintie al acestei aliante urma sa se stabileasca intre Stolojan si Melescanu. Din cauza opozitiei unor membri ai PNL, alianta nu are loc, insa Stolojan se alatura celor de la PNL impreuna cu Initiativa Social-Liberala. Devine candidatul PNL la Cotroceni si ajunge in aceasta cursa pe locul al treilea. De atunci, iunie 2000, este membru al PNL. Dupa alegeri, este ales, in 2002, liderul liberalilor. In perioada in care asigura acest mandat, partidul creste in sondaje de la 5% la circa 20%. adelina.radulescu@zf.ro