Politică

Theodorescu il ataca dur pe IPS Pimen

14.07.2004, 00:00 36

Reactiile oficialilor statului roman la declaratiile IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si radautilor, au atins ieri un punct critic.
Dupa ce inaltul ierarh a criticat masurile de securitate de la comemorarea lui Stefan cel Mare la Putna, pe care le-a considerat exagerate, reactiile au venit in cascada. Mai intai, de la Ministerul Culturii a aparut nedumerirea ca, desi stia din timp ca SPP va aduce forte speciale de ordine, IPS Pimen a asteptat mai multe zile pentru a-si spune parerea. 10.
Apoi, SPP a transmis un comunicat in care sustine ca nu se putea ca in acelasi timp, mai multi oameni sa asiste la slujba dedicata Domnitorului Stefan cel Mare. Spre seara, purtatorul de cuvant de la Cotroceni, Corina Cretu, a lasat sa se inteleaga ca Ion Iliescu a fost iritat de criticile arhiereului. Ion Iliescu i-a cerut IPS Pimen sa-si prezinte scuze fata de cei pe care i-a jignit.
Ieri insa, ministrul culturii si al cultelor, Razvan Theodorescu, a apelat la cuvinte cu incarcatura puternica pentru a-si arata nemultumirea. "Declaratiile IPS Pimen sunt un amestec de minciuna, dezinformare, totala candoare si manipulare. Sunt inacceptabile din punctul de vedere al statului" - a spus el. Theodorescu a mai apreciat ca astfel de critici "tin de naivitatea unui om care are o anumita varsta".
Sa ne amintim - arhiereul Bisericii Ortodoxe care pastoreste eparhiile din zona Sucevei si Radautilor, intre care se afla si Manastirea Putna, IPS Pimen asadar, s-a plans ca la 2 iulie s-a exagerat cu masurile de ordine luate pentru protectia autoritatilor si ca enoriasii nu au mai avut loc in curtea istoricului lacas. "Stefan cel Mare s-a intristat cand  vazut ca, la ordinul conducerii actuale a tarii, au fost opriti acesti credinciosi, acesti tineri sa intre in incinta manastirii, au fost opriti cu brutalitate, au fost tratati ca niste teroristi, ca niste borfasi", spunea IPS Pimen.
Au existat si doua asertiuni ale prelatului ortodox care trebuie sa fi iritat autoritatile. Una dintre ele  fost o comparatie cu Nicolae Ceusescu. Astfel, IPS Pimen a spus ca, daca liderii de azi se temeau, ar fi trebuit sa nu mearga la Putna sau sa faca precum Ceausescu - sa se duca inainte cu cateva zile. In al doilea rand, arhiepiscopul de Suceava si Radauti a mai spus ca, prin prezenta la Putna, Ion Iliescu si Adrian Natase "au urmarit un capital electoral. Ei sunt straini de aceste sentimente religioase si patriotice. Ei sunt o ramasita a Partidului Comunist".
Intre reactiile pe care le-a suscitat declaratia liderului clerical din zona, una ridica semne mari de intrebare. Este vorba despre un comunicat la care a recurs secretarul de stat din Ministerul Culturii si Cultelor, Laurentiu Tanase, care vorbeste despre "tensionarea relatiilor dintre stat si Biserica". Secretarul de stat Tanase foloseste vocabula "frustrari" cand catalogheaza declaratiile ierarhului sucevean si aminteste sumele pe care statul le-a dat Bisericii.
Tanase sustine ca, din banii de la buget, a fost avizata construirea a 500 de biserici in timpul guvernarii PSD, la care se adauga si sprijinirea a 1.700 de biserici. In acelasi comunicat se mai aminteste si faptul ca din cele 5.100 de miliarde de lei cate au fost alocate pentru salariile clericilor tuturor cultelor din Romania, 85% s-au indreptat catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR). BOR a considerat, la randu-i, ca aceste masuri de protectie au fost "excesive".
Este un punct de vedere care redeschide, de fapt, discutia despre statutul pe care il are clerul intr-un stat laic. Aceasta discutie a capatat si nuante polemice cu fiecare ocazie cu care s-a vorbit despre sprijinul pe care actualul partid de guvernamant l-a primit de la inaltii prelati ai BOR.  Patriarhul Teoctist a fost prezent la Putna, la 2 iulie.
Pe de alta parte, IPS Pimen este considerat o voce aparte in cadrul Sfantului Sinod. El este cel care l-a invitat pe regele Mihai in Romania (in 1992), pe cand relatiile dintre Casa Regala si Ion Iliescu nu se reconciliasera,  iar prezenta fostului suveran in Romania era considerata inoportuna. Tot IPS Pimen a dat statul roman in judecata pentru ca nu a restituit averea care apartinuse arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, masurata in apoape 200.000 de ha de padure. In fine, tot ierarhul care in cariera sa a fost si staret al Manastirii Putna este cel care a criticat actuala putere ca a determinat scaderea nivelului de trai.
adelina.radulescu@zf.ro