Politică

Ucraina sustine ca mai e cale de intelegere in delimitarea granitelor

14.09.2004, 00:00 17

Ucraina respecta dreptul Romaniei de a se adresa unilateral Curtii Internationale de Justitie in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, dar considera ca inca nu au fost epuizate rezervele pentru gasirea unui compromis la nivel bilateral.
Aceasta este pozitia pe care a exprimat-o ieri ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer. El sustine ca tara sa a invitat partea romana la urmatoarea runda de negocieri (a 25-a) in problema delimitarii platoului continental, intanire care ar urma sa aiba loc la Odessa. Ucraina spera ca aceste tratative mai pot fi continuate. Despre nivelul la care sa aiba loc negocierile, Bauer spune ca acestea pot avea loc la nivel de ministri de Externe, premieri sau sefi de stat.
El a spus ca Ucraina este, totusi, pregatita pentru examinarea acestei probleme de catre instantele internationale, pentru ca este convinsa ca, oricare ar fi decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga, "interesele Ucrainei vor fi aparatre in mod optimal".
In timpul celor 24 de runde de negocieri, pozitiile exprimate de cele doua parti, romana si ucraineana, s-au apropiat, iar decizia Curtii nu va fi departe de rezultatele tratativelor, a afirmat Bauer, adaugand ca Ucraina a facut deja compromisuri.
In ce priveste Insula Serpilor, nu exista nici o indoiala ca este pamant ucrainean, ceea ce are influenta asupra delimitarii platoului continental, iar Romania trebuie sa dovedeasca ceea ce sustine si anume ca insula este doar o stanca si nu poate avea o viata proprie, a apreciat diplomatul.
Daca va mai avea loc o runda de negocieri la Odessa, seful delegatiei romane ar putea vizita Insula Serpilor pentru a se convinge ca este locuibila, a spus Teofil Bauer, precizand ca nu poate da detalii despre sursele de apa si hrana de pe insula, pentru ca inca nu a fost acolo.
Potrivit unui comunicat al MAE ucrainean dat publicitatii, decizia luata, recent, de Guvernul de la Bucuresti privind sesizarea Curtii Internationale de Justitie este motivata politic si este legata de urmatoarele alegeri prezidentiale si parlamentare din Romania.
Pozitia Ucrainei se bazeaza pe dreptul international, mai exact pe prevederile Conventiei ONU pentru dreptul maritim din 1982 si pe obligatiile bilaterale ucraineano-romane, care se gasesc in Tratatul de baza intre cele doua state, precizeaza susa citata.
Partea romana a prezentat insa o alta pozitie. Ministerul roman de externe a precizat ca s-au epuizat toate caile prin care se putea ajunge la un compromis in aceasta chestiune. Secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, a vorbit, zilele trecute, despre pozitiile foarte diferite in delimitarea granitelor dintre cele doua tari. Astfel, Aurescu a spus ca la Curtea de la Haga s-a ajuns ca ultima solutie in solutionarea diferendului dintre cele doua tari. Dosarul este pregatit si urmeaza sa fie trimis la Haga pana la finele acestei luni.
Romania doreste sa exploateze din platforma continentala a Marii Negre rezervele de petrol, ceea ce ucrainenii nu accepta, din cauza faptului ca in delimitarea acestui spatiu intervine Insula Serpilor, un loc pe care, dupa cum a aratat si declaratia ambasadorului Ucrainei la Bucuresti, tara vecina il revendica.
Trebuie precizat ca arbitrajul international la care apeleaza Romania nu are ca obiect si chestiunea canalului Bistroe. Partea ucraineana nu a trimis informari la timp si nici detaliate in privinta proiectului pe care l-a si finalizat pe o parte de tronson. Romania doreste intreruperea acestui canal, insa la mediere internationala nu se poate ajunge, in acest caz, decat daca ambele parti initiaza acest demers. adelina.radulescu@zf.ro