Politică

UDMR joaca la doua capete

05.07.2004, 00:00 13

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR au decis sa negocieze, in perspectiva alegerilor generale, cu PSD si, acolo unde nu este posibil cu partidul de guvernamant, si cu alianta PNL-PD.
Liderul Marko Bela s-a aratat mai degraba alaturi de PSD, partid despre care a spus ca are o intelegere semnata printr-un protocol pana la finele acestui an. Este vorba despre protocolul de colaborare, reinnoit anual de patru ani incoace de catre cele doua formatiuni, dar care nu are clauze electorale.
Marko Bela a mai spus ca in regiunile in care acest lucru nu este posibil, UDMR se poate alia si cu "alianta de opozitie", dupa cum s-a exprimat liderul pro-PSD al UDMR. Nu ar fi posibil in mai multe regiuni, dupa cum arata rezultatele de dupa alegerile locale, mai ales daca sunt luate in calcul si gesturile la care au recurs mai multi lideri de filiale ai PSD. Ei au rupt protocoalele de pe plan local cu UDMR - este cazul de la Cluj, si de la Covasna sau Bistrita - unde, cei de la PSD, au fost nemultumiti de ajutorul Uniunii in alegeri. Ioan Rus, de la Cluj, a fost mahnit ca UDMR nu l-a votat ca primar si, mai mult, lideri locali ai UDMR (care nu sunt in cele mai bune relatii cu Marko Bela) au negociat separat cu alianta, obtinand posturi in conducerea Consiliului judetean. Doua.
Liderul Uniunii, la reuniunea CRU, a sugerat ca nu i-a fost pe plac o astfel de colaborare a UDMR cu alianta. Dar, pe de alta parte, situatia in care se afla acum Uniunea nici nu-i permite sa puna prea multe conditii oamenilor din teritoriu ai UDMR. Sunt deja doua formatiuni care sustin ca vor participa ndependent de Uniune la alegerile parlamentare. Una dintre aceste platforme deja are test luat cu bine la alegerile locale, unde a mers cu independenti si a castigat o buna parte din ce si-a propus.
Pentru a-si stabili insa o valabilitate si o credibilitate ca partener postelectoral, din 2005, UDMR ar trebui sa incheie intelegeri pentru sprijinirea unui candidat prezidential - fie al aliantei, fie al PSD. Probabil c1 UDMR nu se grabeste, date fiind scorurile apropiate de la locale.