Politică

UDMR rastoarna situatia in privinta formarii viitorului guvern

16.12.2004, 00:00 16

UDMR a intors ieri situatia viitoarei ecuatii guvernamentale la 180 de grade dupa ce a anuntat ca amana semnarea unui protocol pentru formarea majoritatii parlamentare cu PSD si PUR. Aseara liderii UDMR s-au intalnit cu liderii Aliantei PNL-PD, pentru o noua runda de negocieri. Schimbarea intervenita in atitudinea formatiunii maghiare l-au determinat pe presedintele ales Traian Basescu sa anunte ca-l va desemna prim-ministru pe copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu. In situatia in care un Cabinet al Aliantei PNL-PD, condus de Tariceanu, nu ar obtine votul de investitura al Parlamentului, Traian Basescu avertizeaza ca va convoca alegeri anticipate.
Schimbarea surprinzatoare de atitudine a UDMR, care anterior parea sa incline spre sustinerea PSD, vine din fisurile care strabate formatiunea maghiara. Este de asteptat insa, ca aceste fisuri sa determine o pozitie oscilanta a UDMR si in urmatorii patru ani, care s-ar putea repercuta si asupra majoritatii parlamentare - oricare va fi ea. Spre deosebire insa de ultimii patru ani, in urmatorul mandat fiecare vot va conta iar disciplina de partid va fi esentiala.
 
Filmul zilei
@ ORA 10. Conducerea UDMR se intruneste in Consiliul Operativ, for de conducere restrans al formatiunii maghiare, pentru a decide daca va sustine o majoritate politica formata in jurul Uniunii PSD+PUR sau a Aliantei PNL-PD. Sunt anuntate declaratii de presa la ora 14.
@ ORA 12,37. PSD anunta jurnalistii ca la ora 15 presedintii PSD, PUR si UDMR, respectiv Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Marko Bela vor semna la Palatul Parlamentului un protocol pentru formarea majoritatii parlamentare.
@ ORA 13. Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter declara ca UDMR ar trebui sa contribuie la formarea unui guvern al Aliantei D.A. PNL-PD, fara PSD si PRM, pentru a asigura stabilitatea politica. El a spus ca acest tip de guvern, de aceeasi culoare politica cu a presedintelui Traian Basescu va aduce stabilitate politica.
@ ORA 14. Presedintele UDMR, Marko Bela a anuntat amanarea semnarii protocolului pentru formarea majoritatii parlamentare cu PSD si PUR. Liderul formatiunii maghiare a explicat ca temerea UDMR este convocarea unor alegeri anticipate intrucat un guvern format in jurul PSD si un presedinte ce provine din sanul Aliantei PNL-PD nu garanteaza stabilitatea politica. Marko Bela afirma totodata, ca UDMR va contiinua negocierile atat cu Uniunea PSD+PUR cat si cu Alianta PNL-PD.
@ ORA 14,30 Vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, unul dintre liderii acestui partid care a participat constant la negocierile cu UDMR, soseste la sediul formatiunii maghiare.
@ ORA 14,49. PSD anunta jurnalistii, prin SMS, ca semnarea protocolului a fost amanata, fara a preciza o alta ora sau data.
@ ORA 15,52 Presedintele ales, Traian Basescu, afirma ca il va desemna pe Calin Popescu-Tariceanu prim-ministru al Aliantei PNL-PD, dupa ce va fi investit in functia de sef al statului. Basescu precizeaza ca in cazul in care Guvernul Aliantei D.A. nu va primi votul de investitura al Parlamentului, va convoca alegeri anticipate. Si argumenteaza: "Coabitarea nu este o solutie sigura. Ne trebuie un guvern sigur, cert. (...) Coabitarea inseamna instabilitate sau ritm de instabilitate". Basescu face aceste declaratii in prezenta presedintelui Ion Iliescu. Cei doi lideri politici au participat la punerea pietrei de temelie a monumentului revolutiei. La randul sau, presedintele Ion Iliescu ezita sa se pronunte daca sustine un guvern de uniune nationala sau un guvern al celor care au castigat alegerile. "Cine a castigat alegerile. Suntem fifty-fifty. E o majoritate conjugata, fragila in Parlament".
@ 17, 05 Viorel Hrebenciuc afirma ca anuntul semnarii protocolului PSD-PUR-UDMR a fost "o greseala tehnica". Afirma totodata ca PSD "s-ar putea sa-i convina alegerile anticipate".
@ 17,35 Viorel Hrebenciuc a declarat ca "nu se pune problema" ca PSD sa treaca in opozitie si a sustinut ca partidul poarta negocieri pentru formarea guvernului chiar si cu "cineva" din Alianta PNL-PD. Intrebat daca exista voci in partid care doresc trecerea partidului in opozitie, el a afirmat ca "sunt tot felul de variante si discutii". Hrebenciuc sustine chiar ca "exista o formula de guvernare care se negociaza cu Alianta PNL-PD".
@ 17,42. PUR, cel de-al doilea partid cu rol de arbitru al formarii viitorului guvern anunta ca analizeaza situatia nou creata dar ramane consecvent ideii formarii unui guvern de "larga concentrare nationala proeuropeana". mirela.luca@zf.ro