Politică

Un partid PUR si simplu in deriva

17.09.2004, 00:00 13

Doua dintre evenimentele care s-au petrecut ieri pot da masura exacta in care se afla acum PUR. Pe de o parte, una dintre filialle acestei formatiuni care incheiase un protocol, dupa alegerile locale, cu Alianta D.A., cea de la Alba, a anuntat ca va denunta intelegerea, pentru ca liderii locali ai Aliantei nu iau in seama formatiunea lui Dan Voiculescu. Anuntul a fost facut de catre Nicolae Popa (liderul PUR din judet, un fost parlamentar al PDSR, care a migrat la Apr, iar in ultima vreme s-a inscris la PUR). Aceasta informatie a venit la doar cateva zile dupa o declaratie a sa, de dinainte de a participa la o intalnire cu liderii PSD si PUR, Adrian Nastase si Dan Voiculescu, potrivit careia la Alba exista retineri in privinta colaborarii cu PSD. Motivul pe care l-a prezentat Nicolae Popa a fost acela ca membrii filialei locale a PUR sunt apropiati de electoratul de dreapta si nu se pot prezenta in fata alegatorilor virand dintr-o data la stanga.
Ruperea protocoalelor care s-au stabilit imediat dupa locale intre PUR si Alianta D.A. este cel mai puternic efect pe care il are incheierea intelegerii intre partidul aflat la guvernare si cel condus de Dan Voiculescu asupra Aliantei. Asta pentru ca in judetele unde PUR a obtinut reultate bune se poate schimba raportul de forte din consiliile judetene. Mai precis, procentele pe care PUR le-ar putea muta de la Alianta la PSD, ar putea aduce PSD la putere in judetele respective.
In al doilea rand, ieri s-a consemnat o situatie inedita in politica romaneasca. Au aparut, aproape concomitent, doua comunicate care se refereau la o anume filiala a PUR - cea de la sectorul 4, din Bucuresti. Comunicatele veneau unul de la PUR, celalalt de la PNL. Astfel, cale de o lectura a fiecaruia dintre comunicate puteai afla ca sectorul 4 al PUR a trecut la PNL, in corpore, dar, in acelasi timp si aceeasi filiala, fusese dizolvata de catre PUR din motive de ineficienta. Mai precis, sustin cei de la PUR, pentru ca obtinusera prea putine voturi (3.000) la alegerile locale, din urma cu trei luni. Situatia nu este singulara - si alte filiale, dintre care una importanta pentru partidul condus de omul de afaceri Dan Voiculescu, cea de la Prahova, au facut la fel. Pe scurt, motivele pe care le invoca cei care pleaca de la PUR spre PNl au doua aspecte - unul este cel doctrinar (membrii demisionari sustin ca pentru ei dreapta este vocea care le xprima optiunile politice), celalalt tine de orgolii personale. Exista mai multe situatii in care membrii PUR si PSD nu se inteleg. Ar fi cazul situatiei de la Buzau, unde liderul PUR, Victor Mocanu, nu vrea sa auda de cel al PSD, Vasile Ion. Ce a facut conducerea centrala a celor doua formatiuni? A adus la masa negocierilor si la constituirea in teren a Uniunii Nationale PSD+PUR membrii de rand ai celor doua organizatii, lasandu-i pe liderii care nu se impaca pe dinafara.
Situatia insa ar putea sa se complice si mai mult in zilele urmatoare. De puilda, la nivelul parlamentar. In momentul in care PUR a rupt prtocolul cu PSD, cei mai multi dintre parlamentarii formatiunii lui Dan Voiculescu (ajunsi in forul legislativ tot pentru ca PSD le-a acordat locuri eligibile pe listele sale) au preferat sa ramana la partidul aflat la putere. Dan Voiculescu i-a dat in judecata cerandu-le despagubiri (100.000 de dolari fiecaruia) pentru cat a considerat ca a costat campania electorala din anul 2000 a fiecaruia dintre ei. Ieri, s-a pronuntat sentinta. PUR a pierdut. Dar fostii membri care au ramas la PSD, acum aspira la un loc de parlamentar pe listele partidului aflat la putere. Ca si PUR.
adelina.radulescu@zf.ro