Politică

URR declara conflict deschis cu partidul de guvernamant

23.04.2004, 00:00 43



Presedintele Uniunii pentru Reconstructia Romaniei, Cosmin Alexandru, care este si directorul Institutului de Cercetare a Pietei GfK Romania, considera ca secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a reactionat "pueril", avand o atitudine "prescolara" fata de publicarea studiului privind coruptia din Romania.



Declaratia de ieri a secretarului general al PSD, potrivit careia studiul GfK despre coruptie ar fi fost influentat politic, l-a determinat pe liderul URR sa declare "conflict deschis" intre formatiunea pe care o reprezinta si partidul de guvernamant.



"Acesta (Cosmin Alexandru - n.r) si partidul sau sunt instrumente politice docile ale domnului Emil Constantinescu si ale camarilei sale politice", spunea ieri secretarul general al PSD. El a anuntat ca PSD va reclama filiala din Romania a GfK la sediul central, aflat in Germania. La randul sau, Cosmin Alexandru considera ca acesta ar fi un fapt fara precedent, in conditiile in care nici un alt guvern din vreuna dintre tarile masurate in cadrul sondajului nu s-a mai plans la centru in cazul in care a fost nemultumit de rezeltate.



Cercetarea care a iscat disputa arata ca cei mai multi cetateni din Europa de Est considera ca guvernele nu doresc rezolvarea problemelor legate de coruptie.



Comparativ cu 2001, in Romania numarul persoanelor care au aceasta opinie a crescut de la 54% la 71% in 2004. In Romania, aparatul guvernamental nu ar functiona fara mita, 55% dintre participanti la sondajul GfK impartasind aceasta opinie.



Din URR face parte si Victor Rebengiuc, iar intre sustinatorii acestui partid care se declara al tinerilor se numara si Gabriel Liiceanu.
adelina.radulescu@zf.ro